Guvernul Ucrainei a aprobat pe 24 decembrie un proiect de lege prin care propune înlocuirea limbii „moldovenești” cu limba română în lista internațională propusă de Ucraina în Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare. E vorba de limbile protejate pe teritoriul Ucrainei, scrie hotnews.ro.
Reprezentantul Guvernului ucrainean în Rada Supremă, Taras Melniciuk, a solicitat forului legislativ schimbări în propunerea Ucrainei pentru Carta Europeană, care a fost ratificată de Ucraina în 2003.
Până acum Ucraina ceruse protejarea, conform regulilor Cartei, a limbilor belarusă, bulgară, găgăuză, greacă, ebraică, tătară crimeeană, moldovenească, germană, poloneză, rusă, română, slovacă și maghiară.
Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare este un document esențial al Consiliului Europei, având ca scop protejarea drepturilor minorităților naționale și etnice.
„Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare este un tratat unic între state care s-au angajat să contribuie la crearea unui viitor favorabil dezvoltării limbilor”, se notează în Cartă.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Declinul limbilor poate fi oprit şi este reversibil, aşa cum au arătat exemple din multe ţări, unde generaţia tânără învaţă să folosească limbile utilizate în mod tradiţional în familiile şi regiunile din care fac parte. Astfel, diverse culturi au fost salvate în intregime şi au atins stadiul de dezvoltare precedent”, susțin inițiatorii tratatului.
Presa ucraineană notează că în 2024, conform declarațiilor comisarului pentru protecția limbii de stat, Taras Kremin, s-a observat „o încetinire a procesului de ucrainizare”, iar problemele în mediul lingvistic au apărut în special în rândul tinerilor, ceea ce a generat îngrijorări în rândul experților din domeniu.
Articolul Guvernul de la Kiev solicită ca limba „moldovenească” să fie înlocuită cu limba română apare prima dată în Realitatea.md.