Sari la conținut

Suntem deschiși să vină la consultări! O deputată PAS dă replică activiștilor care au protestat în fața Parlamentului

  • de

Confuzie pe marginea legii privind protecția animalelor! Cel puțin asta a lăsat să se înțeleagă deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Iulia Dascălu, întrebată de ce apărătorii animalelor au protestat joi, 26 decembrie curent, în fața Parlamentului. Dascălu a menționat că toate propunerile înaintate de societatea civilă se vor regăsi în documentul care va fi supus examinării în plen pentru a doua lectură. La fel, activiștii vor fi chemați la consultări, în 2025.

„Eu vreau să vă zic că conceptul, așa cum am mai spus, a venit din partea societății civile. Noi am lucrat varianta propusă de ei, dar atunci când am făcut primele consultări publice, noi am înțeles că foarte multe din propunerile lor se contrapuneau cu alte acte normative și noi nu putem să mergem pe varianta care era propusă de ei. Noi n-am tăiat, așa cum spuneau ei, că am tăiat tot din acest proiect, n-am tăiat practic nimic, el a fost pur și simplu adaptat la celelalte acte normative.

Faptul că ei astăzi au venit în fața Parlamentului, de fapt vă spun eu care este problema, ei au înaintat foarte multe propuneri pentru lectura a doua și au înțeles că aceste propuneri se vor regăsi în prima lectură, la care eu de nenumărate ore am ieșit și în live-uri și cu postări pe rețele de socializare și am lămurit foarte clar că tehnica legislativă nu presupune modificări în prima lectură. Dacă noi acest proiect l-am fi înregistrat în forma în care era, noi nu mai putem să schimbăm nimic la prima lectură. Deci toate schimbările și propunerile vor fi pentru lectura a doua și noi suntem deschiși să vină la consultări prin luna ianuarie, cred că în a doua jumătate, luna februarie, cred că o să luăm două luni la dispoziție ca să lucrăm pe marginea acestor propuneri”, a precizat deputatul PAS.

[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/iulia-dascalu-pas.mp4″ muted=”false” thumbnails=”true”]

 

Potrivit proiectului aprobat în prima lectură, autoritățile își propun să creeze un cadru normativ privind protecția animalelor împotriva tratării cu cruzime, provocării durerii, decesului, precum și asigurarea bunăstării acestora. Documentul prevede elaborarea unui sistem informațional de identificare și înregistrare a datelor cu privire la animalele de companie și a deținătorilor acestora. Autorii proiectului susțin că acest lucru va permite cunoașterea exactă a numărului de animale pe care le dețin proprietarii și va asigura, totodată, înregistrarea animalelor fără stăpân.

De asemenea, se propune înființarea unui serviciu specializat, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, responsabil de elaborarea politicilor naționale pentru protecția animalelor și gestionarea populației de animale fără stăpân. Alte prevederi ale proiectului se referă la cerințele pentru întreținerea animalelor, precum și la măsurile de prevenire a relelor tratamente și a abuzului față de animale; cerințele privind înregistrarea animalelor; utilizarea animalelor în activități de agrement, turism și sport; sacrificarea și eutanasierea animalelor etc.

Proiectul va fi propus Parlamentului spre examinare și adoptare și în lectura a doua.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că mai mulți apărători ai animalelor au protestat joi, 26 decembrie 2026, în fața Parlamentului Republicii Moldova. Cu pancarte în mâini, activiștii spun că documentul proiectului de lege reprezintă „o amenințare pentru toate animalele”. Organizatorii susțin că noua lege ar urma să protejeze doar animalele de companie, lăsând alte animale fără protecție.

VIDEO Apărătorii animalelor protestează la Parlament. Cer revizuirea unui proiect de lege care urmează a fi votat

Articolul Suntem deschiși să vină la consultări! O deputată PAS dă replică activiștilor care au protestat în fața Parlamentului apare prima dată în Realitatea.md.