Sari la conținut

De unde va achiziționa Moldova lumină, dacă transnistrenii opresc livrările? Guvernul explică

  • de

Autoritățile din Moldova au planuri de achiziție de lumină din resurse diverse, în caz că livrările din stânga Nistrului vor fi oprite. Autoritățile sunt pregătite să implementeze soluțiile pentru situații de urgență, dacă va fi necesar, începând cu 1 ianuarie 2025.

În același timp, se menționează că este necesar să reducem consumul cu 60 MW în orele de vârf, adică în intervalul de timp 7:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00.

Cu referire la producția internă, purtătorul de cuvânt la Guvernului, Daniel Vodă, precizează că Termoelectrica și CET Nord vor acoperi baza de consum de aproximativ 200 MW, însă există rezerve pentru creșterea capacității de producție. Hidrocentrala Costești-Stânca poate livra până la 10 MW în bandă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Republica Moldova a contractat deja achiziția de la Centrala Nucleară Cernavodă (România) la preț plafonat a 100 MW. Încă 100 MW se vor procura de Centrala de la Brazi (OMV Petrom), iar de pe bursa OPCOM din România – până la 200 MW, pentru vârfuri de consum.

Din surse regenerabile vom avea producție variabilă între 50 MW și 150 MW, în funcție de condițiile meteo. Capacitatea instalată va depăși 600 MW în ianuarie 2025, conform reprezentantului Guvernului.

„Capacitatea NTC garantată pentru import este de 315 MW. Posibilitatea de a utiliza linii de 110 kV cu România adaugă peste 100 MW”, notează Daniel Vodă.

Măsurile anunțate urmează să asigure consumul fără întreruperi. Totuși, autoritățile îndeamnă cetățenii și companiile să facă economie de curent electric, în special în perioadele critice.

Articolul De unde va achiziționa Moldova lumină, dacă transnistrenii opresc livrările? Guvernul explică apare prima dată în Realitatea.md.