Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar urma să reglementeze tarifele la curentul electric și energia termică produsă și furnizate de CET Nord, Termoelectrica și Î. M. a Rețelelor și Centralelor Termice Comrat. Furnizorii au solicitat decizii privind ajustarea prețului.
În cazul Termoelectrica, Costul total reglementat pentru o gigacalorie de energie termică ajunge la 2420 de lei. CET Nord notează că în 2025 costul total reglementat pentru căldură va fi de 2423 de lei gigacaloria, iar Î. M. a Rețelelor și Centralelor Termice Comrat a estimat costul total reglementat la 3778 de lei.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Solicitările au fost semnate pe 16 decembrie 2024 și publicate pe de ANRE pe 26 decembrie. Deocamdată nu se cunoaște când va avea loc ședința la care se va decide majorarea tarifelor.
Între timp, la ședința Guvernului de pe 30 decembrie 2024, Dorin Recean i-a dat indicații ministrului Protecției Sociale, Alexei Buzu, să identifice resurse și să pregătească măsurile necesare, pentru a ajusta valoarea compensațiilor pentru facturi, după ce tarifele vor fi ajustate. Un ordin similar a fost transmis și funcționarilor de la Ministerul Economiei, pentru ca agenții economici să nu aibă impedimente în procesul lor de activitate.
„O să rog pe domnul Buzu, domnul ministru, imediat ce ANRE va decide asupra noilor tarife, să venim imediat cu calculele și măsurile suplimentare de susținere a cetățenilor. Să diminuăm din impactul creșterii. La fel și MDED, să identificăm acele companii pe care Guvernul le va susține. Mă refer la companiile care produc produse alimentare și companiile competitivitatea cărora poate să fie afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energie electrică”, a declarat Dorin Recean.
Oamenii de afaceri vor fi susținuți în două moduri: Se va compensa parțial creșterea cheltuielilor în perioade de la 3 la 6 luni. De asemenea, oamenii de afaceri vor fi sprijiniți, ca să devină sustenabili energetic.
Precizăm că, începând cu 1 ianuarie 2025, Gazprom sistează total livrarea gazului în Republica Moldova. Drept urmare, tarifele la curent electric și căldură ar putea crește, din cauza costului mai mare de achiziție a resurselor energetice de pe piețe alternative.
Articolul Lumina și căldura devin mai scumpe? Indicația lui Recean pentru Buzu și Alaiba apare prima dată în Realitatea.md.