Sari la conținut

DISINFO.MD Tarifele la gaz, lumină și căldură cresc în Federația Rusă

  • de

În ultimii ani, Rusia a utilizat în mod activ resursele energetice ca instrument de politică externă, dar acest lucru are consecințe negative nu numai pentru statele vecine, ci și pentru proprii cetățeni – tarifele la gaz, lumină și căldură sunt în creștere, scrie Disinfo.md.

În decembrie 2024, compania rusă Gazprom a anunțat încetarea nejustificată a livrărilor de gaze către Moldova, invocând unele datorii pe care guvernul moldovean nu le recunoaște. Acest lucru a determinat Chișinăul și Tiraspolul să impună o stare de urgență energetică. În Moldova, tarifele la energie sunt în creștere, în timp ce Tiraspolul a introdus pene de curent în evantai, casele au rămas fără căldură, iar cea mai mare centrală electrică din regiune, Cuciurgan, a trecut la rezervele de cărbune.

Paradoxal, Rusia însăși înregistrează, de asemenea, o creștere a tarifelor la gaz pentru gospodării. De la 1 iulie 2025, tarifele vor fi indexate cu 11,9% în medie, conform previziunilor privind dezvoltarea socio-economică a Rusiei pentru următorii trei ani.

Acesta a fost aprobat în Duma de Stat împreună cu proiectul de buget pentru 2025 și perioada de planificare 2026-2027. Tarifele la gaze vor fi indexate cu 10,3% anul viitor, iar tarifele la electricitate cu 12,6%.

În plus, tarifele pentru apă rece și caldă, electricitate și căldură vor crește. De la 1 iulie 2026, tarifele pentru locuințe și utilități vor fi indexate în medie cu 5,4%, iar apoi la 1 iulie 2027 – cu 4,8%. Tarifele la gaze vor crește cu 4,3% în iulie 2026 și cu 4% un an mai târziu. Tarifele la electricitate sunt programate să fie indexate cu 5,2% la 1 iulie 2026 și cu 4% la 1 iulie 2027.

Este demn de remarcat faptul că tarifele din Rusia au fost, de asemenea, indexate în 2022. Decizia de a face această indexare în ministerul de resort a fost explicată prin necesitatea de a asigura buna funcționare și dezvoltare a infrastructurii din sectorul locuințelor și utilităților din țară.

Politica externă agresivă menită să folosească resursele energetice ca pârghii se întoarce împotriva Rusiei însăși. Sancțiunile și represaliile din partea comunității internaționale duc la dificultăți economice, care sunt compensate de tarife mai mari pentru propria populație.

Compania austriacă OMV a reziliat un contract de import de gaz rusesc care urma să fie valabil până în 2040. Slăbirea rublei aproape a dus acțiunile Gazprom la 1 dolar pe acțiune. Gazprom a înregistrat o pierdere netă record de 6,1 miliarde USD pentru 2023.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul DISINFO.MD Tarifele la gaz, lumină și căldură cresc în Federația Rusă apare prima dată în Realitatea.md.