În prima zi a noului an, livrările de gaz rusesc către regiunea separatistă prorusă Transnistria au fost oprite. Premierul Moldovei, Dorin Recean, a acuzat Kremlinul că încearcă să destabilizeze guvernul proeuropean de la Chișinău, pe fondul unui an electoral crucial. Situația a devenit dramatică pentru cei 450.000 de locuitori ai regiunii, care se confruntă acum cu lipsa încălzirii, a apei calde și cu întreruperi frecvente de energie electrică. Mai multe declarații a făcut pentru Euronews.
„Oamenii nu au curent electric patru ore pe zi, nu au încălzire și, mai ales, nu au acces la gaz. De astăzi, au fost raportate și întreruperi în furnizarea apei”, a declarat premierul Recean.
În timp ce guvernul de la Chișinău a oferit ajutor, autoritățile neconstituționale din Transnistria au refuzat sprijinul. Premierul a subliniat că Moscova urmărește crearea unei crize umanitare pentru a destabiliza țara înaintea alegerilor parlamentare programate pentru acest an.
În contrast, restul Moldovei a fost mai puțin afectat datorită deciziei de a renunța la gazul rusesc încă din 2022, după invazia Ucrainei de către Rusia. Cu sprijinul României, Chișinăul a reușit să-și diversifice sursele energetice, dar Transnistria rămâne dependentă de gazul rusesc care alimentează centrala de la Cuciurgan, responsabilă pentru 70% din energia electrică a Moldovei.
Tensiunile continuă să crească, pe măsură ce Kremlinul ar putea iniția o campanie de dezinformare, acuzând Chișinăul și Kievul pentru criza energetică din Transnistria. Uniunea Europeană monitorizează îndeaproape situația, pregătindu-se să sprijine Moldova cu energie electrică suplimentară, dacă va fi necesar.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul VIDEO Dorin Recean pentru Euronews: Moscova urmărește crearea unei crize umanitare în Transnistria apare prima dată în Realitatea.md.