Sari la conținut

Sentința prin care a fost transmis un mesaj clar: Fiecare femeie din Republica Moldova trebuie să se simtă în siguranță

Bărbatul, învinuit că a omorât-o pe Ana-Maria, o tânără în vârstă de 19 ani din raionul Orhei, însărcinată în luna a șasea, pe care a răpit-o dintr-o stație auto și a violat-o, a fost condamnat la detenție pe viață. Sentința a fost pronunțată joi, 9 ianuarie 2025, la Judecătoria Orhei, de către magistratul Mihail Proca. Potrivit Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, această decizie reprezintă un răspuns ferm al justiției în fața unui act de violență de o gravitate extremă. Totodată, este un mesaj clar adresat societății: orice formă de abuz sau violență va fi pedepsită conform prevederilor legale.

Amintim că noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, inclusiv a fetelor, a fost introdusă în legislația Republicii Moldova în vara anului 2024. Proiectul de lege a fost inițiat de Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Doina Gherman, ca răspuns la apelul societății civile, în contextul uciderii cu cruzime a Anei-Maria.

Noțiunea de femicid urmează să fie introdusă în legislația. Doina Gherman vădit emoționată la prezentarea proiectului

Introducerea noțiunii de femicid în legislația națională marchează angajamentul ferm al autorităților naționale de a întreprinde măsuri eficiente de prevenire și combatere a celor mai grave forme de violență împotriva femeilor. Aceasta implică investigarea cu diligența cuvenită a tuturor cazurilor de violență împotriva femeilor și tragerea la răspundere a făptuitorilor pentru a îmbunătăți situația în domeniu.

Acest caz tragic evidențiază necesitatea unei mobilizări eficiente din partea autorităților statului și a societății civile pentru combaterea violenței. Printr-o colaborare strânsă – care să includă educație, sensibilizare și intervenții prompte și coordonate ale instituțiilor competente – putem construi un răspuns sistemic, proteja vieți și crea un mediu sigur pentru femei și fete.

„Este datoria noastră comună atunci când observăm sau auzim că o femeie este supusă violenței, să raportăm și să încurajăm femeile afectate să caute ajutor. Fiecare femeie din Republica Moldova trebuie să se simtă în siguranță, fie acasă, la muncă, pe stradă sau în orice alt loc. Dragi fete și femei, pentru a solicita ajutor vă îndemnăm să apelați Serviciul 112, sau Telefonul de Încredere 0 8008 80008”, îndeamnă Agenția.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Gheorghe Cotorobai, acuzat de răpirea, violul și omorul Anei Maria, condamnat la detenție pe viață

Articolul Sentința prin care a fost transmis un mesaj clar: Fiecare femeie din Republica Moldova trebuie să se simtă în siguranță apare prima dată în Realitatea.md.