Obiceiul oamenilor din aproape toate națiunile din lume este de a-și începe ziua cu o ceașcă de cafea. Știm cu toții despre efectele sale de trezire, așa că este logic ca atunci când avem nevoie să ne trezim dimineața, să ajungem la o ceașcă de cafea fierbinte. Această doză de cofeină funcționează foarte bine, asta în ceea ce privește efectul imediat pentru un început de zi activ. Este această tradiție matinală populară de a păcăli corpul și mintea cu cafea bună pentru sănătatea noastră?
Atunci când consumăm cafea, trebuie să ținem cont de binecunoscuta sa capacitate de a stopa oboseala. În momentul în care trebuie să lucrăm sau să conducem o mașină, suprimarea somnului este foarte utilă. Cu toate acestea, trebuie să acceptăm, de asemenea, că suprimarea oboselii în orele târzii are implicații asupra tiparelor noastre de somn pe timp de noapte.
Să spunem că aveți mult de lucru înainte de seară și că faceți o pauză de cafea la serviciu în jurul orei 17.00. Este posibil ca cafeaua să vă înveselească și să vă puteți întoarce la muncă, dar cofeina pe care ați ingerat-o la ora 17.00 nu va părăsi sistemul dumneavoastră până la ora 23.00.
Este nevoie de aproximativ 4 până la 8 ore pentru caorganismul să scapede cofeină, dar în medie putem conta pe aproximativ șase ore pentru ca organismul să fie afectat de cafea. Dacă bem o cafea seara, este posibil ca cafeina să fie încă eficientă în corpul nostru până în momentul în care încercăm să adormim.
Rezultatul este că, dacă reușim să adormim, somnul nostru va fi de proastă calitate. Cofeina poate perturba nu numai adormirea, ci întregul proces de somn în toate etapele sale, care sunt necesare pentru buna noastră funcționare.Prin interferența cu funcțiile legate de ritmurile noastre circadiene, cofeina poate afecta producția cortizolului menționat mai sus sau cafeaua ar putea interfera cu controlul zahărului din sânge.
Cortizolul menționat mai sus este supranumit hormonul stresului. Este o substanță care activează și reglează multe dintre funcțiile organismului nostru. Într-un sens mai restrâns, am putea spune că cortizolul ne stimulează la o anumită activitate. În acest sens, este foarte asemănător cu cofeina. Secreția naturală de cortizol în organism din glandele suprarenale, ca urmare a funcționăriiaxei HPA, are loc în valuri pe parcursul zilei, primul val fiind asociat cu trezirea noastră.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Nivelurile crescute de cortizol din sânge de dimineață, care sunt în mod normal ridicate, pot părea atunci inutile pentru organism dacă ne obișnuim să bem cafea în acest moment, adică dimineața după trezire. Înlocuirea cafeinei cu cortizolul se poate manifesta în timp ca o nevoie cronică de cafea de dimineață. Acest obicei este atunci mai mult decât asemănător cu o dependență.
Cercetări recente efectuate de oamenii de știință de la o universitate britanică sugerează căsomnul influențat de cofeină are un efect asupra metabolismului nostru. Mai exact asupra nivelului de zahăr din sânge. Având în vedere faptul că bolile cardiovasculare și diabetul se numără printre cele mai frecvente boli cu un risc ridicat de deces, este indicat să menținem nivelul de zahăr din sânge într-un interval sigur pentru a reduce riscul acestor boli. La această cercetare au participat 29 de bărbați și femei care au fost supuși la trei experimente.
În primul, cercetătorii i-au lăsat să doarmă în mod normal, iar dimineața, după ce s-au trezit, subiecții testului au băut o băutură zaharată. În cel de-al doilea experiment, somnul a fost perturbat de cercetători, aceștia trezindu-i pe experimentați la fiecare oră și punându-i să bea din nou o băutură zaharată în dimineața după ce s-au trezit. Apoi, în cel de-al treilea experiment, grupul de testare a fost din nou ținut treaz pe tot parcursul nopții, dar când s-au trezit, au băut mai întâi cafea neagră tare și abia după o jumătate de oră băutura dulce.
Aceste constatări sugerează, prin urmare , că ar trebui să preferăm să bem cafeaua după micul dejun pentru a ne menține echilibrate nivelurile de zahăr din sânge și de cortizol . Un moment sănătos pentru a bea cafea este între micul dejun și prânz, deoarece al doilea val de eliberare naturală de cortizol vine imediat după prânz.
În ciuda faptului că, în general, cafeaua este considerată un drog stimulant, consumul ei este mai mult sau mai puțin o chestiune de obișnuință. Având în vedereinformațiile care au fost adunate cu privire la efectele sale asupra funcționării organismului uman, ar trebui să ne gândim nu doar lacât de multă cafea bem, ci și când.
Articolul Este mai bine să bei cafea înainte sau după micul dejun? apare prima dată în Realitatea.md.