Sari la conținut

Cum și-a motivat încheierea judecătoarea, în urma căreia Marina Tauber a părăsit Republica Moldova

Deputata Marina Tauber, apropiata oligarhului fugar Ilan Șor, a părăsit pe 7 ianuarie Republica Moldova cu destinația Turcia, după încheierea magistratei Judecătoriei Chișinău Olga Bejenari din 27 decembrie 2024, care nu-i interzice acest lucru. Judecătoarea consideră că aflarea Marinei Tauber în străinătate, chiar și în Federația Rusă, nu are cum să pună în pericol investigațiile procurorilor, transmite TVR Moldova. Procuratura Anticorupție solicitase instanței să îi aplice interdicție deputatei.

„Țin cont de personalitatea inculpatei Marina Tauber și de circumstanțele individuale ale cauzei penale, instanța apreciază că nu este proporțională prelungirea măsurii preventive obligarea de a nu părăsi Republica Moldova”, se spune în decizia judecătoarei Olga Bejenari. „În momentul de față, riscurile menite să justifice aplicarea măsurii preventive nu persistă și, prin urmare, demersul procurilor se respinge.”

Magistra i-a permis Marinei Tauber să părăsească Republica Moldova, invocând „domiciliul stabil” și „comportamentul ei corespunzător”. Olga Bejenari a considerat de asemenea că plecarea peste hotare a Marinei Tauber nu lezează interesele prioritare de luptă împotriva criminalității. În același timp, instanța de judecată a argumentat că motivele invocate de avocații Marinei Tauber sunt „relevante și au prioritate”.

Conform demersului Procuraturii Anticorupție din 26 decembrie 2024, părăsirea Republicii Moldova de către inculpata Marina Tauber ar crea posibilitate ca ultima să se întâlnească cu figuranți cu statut de învinuit în cauza penală aflați în Federația Rusă și ar purcede la comiterea infracțiunilor pe care mai le-a comis.

Procuratura Anticorupție a indicat în demersul său că rezultatele măsurilor speciale de investigație arată că în timpul urmăririi penale – noiembrie 2022 –, Marina Tauber, fiind sub arest la domiciliu, controla fluxul de bani pe teritoriul Republicii Moldova din care urmau să fie achitați protestatarii.

Procurorul solicitase instanței de judecată măsura preventivă de a nu părăsi țara ca măsură de constrângere proporțională cu riscul de comitere de noi infracțiuni și, inclusiv, riscul eschivării de la prezentarea în instanță atunci când prezența inculpatei va fi obligatorie.

În ciuda avertismentelor repetate ale Procuraturii Anticorupție către Parlament de a schimba legea pentru a permite procurorilor să conteste astfel de decizii ale instanțelor de judecată.

Până în prezent, legea nu permite procurorilor să conteste deciziile vădit nerezonabile care pun în pericol posibilitatea statului de a trage la răspundere penală persoanele inculpate de infracțiuni de corupție la nivel înalt.

Marina Tauber figurează în două dosare ulterior conexate în care Tauber este acuzată de acceptarea finanțării ilegale a Partidului „Șor” și imixtiune în înfăptuirea justiției.

La 7 ianuarie 2025, Marina Tauber a părăsit Republica Moldova prin aeroportul Chișinău, cu ruta aeriană spre Istanbul, Turcia. De atunci, au avut loc ședințe de judecată în lipsa inculpatei pentru a nu tergiversa examinarea cauzei.

În urma deciziilor instanțelor de judecată, din martie 2023 până în decembrie 2024, Marina Tauber a ieșit din Republica Moldova de 12 ori, revenind și prezentându-se la ședințele de judecată.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Cum și-a motivat încheierea judecătoarea, în urma căreia Marina Tauber a părăsit Republica Moldova apare prima dată în Realitatea.md.