Sari la conținut

Maia Sandu, de Ziua Memoriei și Recunoștinței: „Cerem ferm retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adus un omagiu veteranilor conflictului de pe Nistru în cadrul ceremoniei desfășurate la complexul „Maica Îndurerată” din Chișinău, cu ocazia Zilei Memoriei și Recunoștinței. În discursul său, șefa statului a subliniat sacrificiul celor care au luptat pentru independența și suveranitatea țării, reafirmând angajamentul autorităților de a sprijini veteranii și familiile acestora.

[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/2-martie-maia-sandu-declaratie.mp4″ muted=”false”]

„Nu am vrut un război, dar l-am trăit. Nu am râvnit teritorii străine, dar am fost nevoiți să ne apărăm pământul nostru”, a declarat Maia Sandu, amintind că în 1992, peste 30.000 de moldoveni au luptat, iar 321 de eroi și-au pierdut viața pentru libertatea țării.

Președinta a făcut un apel la unitate și a condamnat implicarea Rusiei în conflictul de pe Nistru, declarând că acesta nu a fost unul local, ci un război orchestrat de Moscova pentru a slăbi și controla Republica Moldova. „Cerem ferm retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Vrem să fim un popor liber”, a afirmat ea, reafirmând dorința Chișinăului de a fi parte a lumii democratice și europene.

De asemenea, Maia Sandu a evidențiat importanța educării noii generații cu privire la evenimentele tragice din 1992 și necesitatea consolidării păcii.

„Pacea trebuie să o apărăm. Moldova a stat dreaptă datorită oamenilor ca voi și va continua să stea dreaptă și neclintită”, a spus președinta.

În încheiere, Sandu a subliniat că sprijinul pentru veterani rămâne o prioritate pentru autorități, menționând creșterea indemnizațiilor lunare și adoptarea unei legi speciale prin care statul recunoaște oficial sacrificiul celor care au luptat în conflictul de pe Nistru.

„Sacrificiul eroilor noștri nu va fi uitat. Moldova vă respectă, vă onorează și vă mulțumește”, a declarat președinta.

Președintele Parlamentului, deputatul PAS Igor Grosu: „Evident că îmi amintesc, era un șoc, era o pornire, așa un protest și mă uitam cu simpatie în anii studenții de la facultate de la mine, care erau în anii terminali, care au mers încolo și când veneau și povesteau, noi îi tratam cu deosebit respect. Și acum chiar doi am întâlnit aici, la depuneri de flori, doi colegi, ani mai mari de facultate”.

„A fost o lecție dură pentru noi și aș putea să o rezumez la următorul lucru: independența nu se dăruiește, dar pentru ea trebuie să luptă. Uneori, din păcate, trebuie să plătești scump și noi am plătit scump”, a mai spus speakerul.

[bzplayer mp4_2=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/2-martie-grosu.mp4″ muted=”false”]

Premierul Dorin Recean a declarat că „acest război ne-a dus libertate, acest război ne-a dus oportunitatea să ne dezvoltăm, dar trebuie să se știe că acest război nu ar trebui să fi avut loc și că orice agresiune nu își are justificare, la fel cum nu își are justificare agresiunea Rusiei astăzi în Ucraina”.

„Trebuie să reamintesc că acest război a început cu susținerea directă a Rusiei, care a divizat Republica Moldova. Cu părere de rău, și astăzi, în stânga Nistrului aveam un regim neconstituțional. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea, obiectivul nostru este să asigurăm securitatea și dezvoltarea țării. Astăzi trebuie să comemorăm viața celor care ne-au asigurat pacea și securitatea pe Nistru, să avem grijă de familiile celor care au avut de suferit”.

[bzplayer mp4_4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/2-martie-recean.mp4″ muted=”false”]

„Aceasta este o lecție despre curaj, despre a ne apăra țara, integritatea și independența. Și generațiile care vin este foarte important să învețe din aceste experiențe. Noi avem veteranii care sunt istorii vii și care povestesc din prima sursă ororile acestui război. Și noi suntem cei care trebuie să construim o țară mai bună, o țară liberă, prosperă, în pace”, a completat ministra de Interne.

[bzplayer mp4_3=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/2-martie-misaila.mp4″ muted=”false”]

Mesajul ministrei Afacerilor Interne, la 33 de ani de la războiul de pe Nistru: Noi nu uităm, noi rămânem uniți

Pe 2 martie se împlinesc 33 de ani de la declanșarea acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Eroii căzuți în conflictul armat din anul 1992 (40 de mii au participat, 321 au căzut) sunt comemorați astăzi. De Ziua Memoriei și Recunoștinței, în bisericile din țară au fost oficiate servicii divine, iar zeci de oameni – veterani, rude, polițiști, funcționari, dar și conducerea de vârf a țării – au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și la Maica Îndurerată.

[bzplayer youtube=”https://www.youtube.com/watch?v=c0KJzLNztPg&ab_channel=RealitateaMoldova” muted=”false”]

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Maia Sandu, de Ziua Memoriei și Recunoștinței: „Cerem ferm retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre” apare prima dată în Realitatea.md.