Republica Moldova a fost acceptată în Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), comunică Banca Națională a Moldovei (BNM), iar decizia, potrivit instituției, reflectă o confirmare a progreselor semnificative în parcursul de aderare la Uniunea Europeană. Apartenența la SEPA va facilita plăți internaționale în euro mai rapide, mai sigure și mai accesibile pentru cetățenii și mediul de afaceri din Moldova.
„Aderarea la SEPA marchează un moment istoric și o dovadă clară că Republica Moldova este pregătită să se alinieze la cele mai înalte standarde financiare europene. Acest pas va asigura cetățenilor și companiilor moldovenești acces la un sistem de plăți mai rapid, mai sigur și la costuri foarte mici sau chiar gratuite. În același timp, va ajuta la scăderea costurilor pentru transferurile de bani efectuate de diasporă, un aspect esențial pentru multe familii din Moldova. Economia Moldovei devine astfel mai atrăgătoare pentru investitorii străini, mai prosperă, mai rezilientă, favorizând un trai mai bun pentru fiecare cetățean. Decizia de astăzi consolidează drumul nostru ireversibil spre integrarea europeană”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.
[bzplayer youtube=”https://youtu.be/daQ60sMqfgo” muted=”false”]
Aderarea Republicii Moldova la SEPA va face o diferență reală în viața familiilor care primesc bani din diaspora. Mai mulți bani vor rămâne în buzunarul moldovenilor, deoarece comisioanele ridicate pentru transferurile internaționale vor deveni istorie. Astfel, pentru moldovenii care lucrează în UE și trimit bani acasă, SEPA înseamnă transferuri mai rapide, mai ieftine și mai eficiente.
Nu vor mai trebui să plătească taxe exagerate doar pentru a-și ajuta familia. De exemplu, astăzi, un transfer internațional în euro pentru moldoveni costă între 20 și 200 de euro, însă după aderarea la SEPA, același transfer ar putea costa doar 1-2 euro sau chiar 50 de cenți.
Acces mai ușor la piața europeană
Potrivit BNM, peste 60 la sută din exporturile Moldovei sunt orientate către Uniunea Europeană, iar aderarea la SEPA va facilita plățile comerciale pentru companii. Fără taxe suplimentare și fără întârzieri, firmele moldovenești vor putea face tranzacții în euro la aceleași costuri ca cele din UE, ceea ce le va ajuta să fie mai competitive pe piața internațională. Calculele arată că prin această aderare, Moldova va economisi imediat circa 12 milioane de euro anual, iar pe termen mediu până la 20 de milioane de euro, bani care rămân în economia națională și sprijină dezvoltarea afacerilor.
Aderarea Republicii Moldova la SEPA nu este doar un avantaj pentru cetățeni și mediul de afaceri autohton, ci și un semnal puternic pentru investitori. Prin această integrare, Moldova demonstrează că are un sistem financiar compatibil cu infrastructura europeană de plăți, sporind astfel încrederea companiilor internaționale care doresc să investească pe piața locală, fiind create, totodată, și locuri de muncă.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Procesul de aderare la SEPA
Banca Națională a Moldovei a depus oficial dosarul de aderare la SEPA pe 30 ianuarie 2024. Acest proces a presupus armonizarea legislației cu standardele UE, inclusiv implementarea Directivei privind Serviciile de Plată (PSD2) și reglementările AML/CFT; consolidarea supravegherii financiare, garantând un sistem sigur și eficient; coordonarea cu instituții europene și parteneri internaționali pentru îndeplinirea criteriilor tehnice și juridice.
În următoarea perioadă (în câteva luni), băncile comerciale vor efectua ajustările tehnice necesare pentru a asigura plăți rapide, sigure și semnificativ mai accesibile în euro. De asemenea, Banca Națională a Moldovei va supraveghea îndeaproape această tranziție, oferind sprijin tehnic și reglementar pentru o tranziție fără dificultăți.
SEPA este un sistem european care facilitează plățile transfrontaliere în euro, eliminând diferențele dintre plățile naționale și cele internaționale. SEPA include toate țările Uniunii Europene, precum și alte state și teritorii participante.
Articolul Republica Moldova, acceptată în Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Ce înseamnă asta? apare prima dată în Realitatea.md.