Legea cu privire la organizarea și funcționarea camerelor agricole, aprobată de Parlament, pune multă presiune pe sectorul agricol. Despre acest lucru a declarat directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, proaspăt numit consilier al prim-ministrului Dorin Recean în domeniul agriculturii, transmite IPN.
„Comunicarea și tot ce ține de procesele în agricultură se vor complica și birocratiza. Legea privind camerele agricole este neconstituțională pentru că se instituie o organizație care obligă agenții economici într-un fel să devină membri ai acestor camere agricole”, menționează Bădărău.
Legat de procesul de consultare publică a acestui proiect, spune că „a fost mai degrabă un show bine regizat”.
„Nu s-a luat în considerare absolut nicio critică, nicio propunere aferentă acestei legi pentru camerele agricole și s-a păstrat aceeași formulă. Chiar dacă în lege se menționează că asociația va fi o structură independentă, politizarea și influența politicului asupra acestei structuri este evidentă”, a mai adăugat el.
De asemenea, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor a exemplificat cum anume se va pune presiune pe agricultori.
„Pot să dau exemplul unui producător mic de vinuri care acum deja plătește la două organizații și e obligat să o facă dacă vrea să se dezvolte și să facă activitate. Intervenind camerele agricole, va fi obligat să mai plătească a treia cotizație obligatorie”, a spus Alexandru Bădărău.
Sursa citată menționează că, în cadrul conferinței au mai fost prezenți și reprezentați ai altor asociații din domeniul agricol care la fel s-au pronunțat împotriva acestei legi.
„Principalul argument al inițiatorilor este că doar prin intermediul acestor camere agricole se vor putea atrage fonduri europene. N-am înțeles… Dar cine ne încură pe noi să atragem fondurile europene?” a menționat Ion Rață, președintele Asociației Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă din Republica Moldova.
Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine, Pavel Prisăcaru, a declarat că vorbele autorităților sunt frumoase, dar nu și faptele.
„Public se vorbește foarte frumos că se dau plăți, subvenții în avans, dar în realitate fermierul, când să beneficieze de ceva despre ce se vorbește, nu este posibil, întâlnește dificultăți”, menționează fermierul.
Directorul Federației Naționale a Fermierilor, Sergiu Veșca, a declarat că ”noi am dat un aviz negativ și ne-am pronunțat clar. Noi nu vedem camerele agricole în varianta asta”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că legea respectivă a fost votată în lectură finală joi, 6 martie, și urmează să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2026.
Votat în a doua lectură! În Republica Moldova vor fi constituite camere agricole
Articolul Agricultorii din țară cer ca legea privind camerele agricole să fie anulată sau retrasă apare prima dată în Realitatea.md.