Sari la conținut

Astăzi e Ziua Internațională a Femeii! Cum și de ce 8 Martie a devenit o sărbătoare globală

Astăzi, 8 martie, în întreaga lume este marcaăt Ziua Internațională a Femeii. Cum apărut această zi, când a fost ea sărbătorită pentru prima dată şi de ce este necesar să existe o astfel de zi, citiți în materialul de mai jos.

În anul 1908, 15.000 de femei au participat la un marş organizat în New York, cerând reducerea programului de lucru, salarii mai bune și dreptul la vot, transmite Adevarul.ro. A fost un pas important în mişcarea internaţională de emancipare a femeii şi, un an mai târziu, ca urmare a acestui eveniment, Partidul Socialist din America a fost cel care a declarat prima Zi Națională a Femeii.

Aşadar, Ziua Femeii, cunoscută și sub denumirea prescurtată IWD, a luat naștere din mișcarea sindicală a femeilor şi iniţial ea s-a sărbătorit doar în Statele Unite ale Americii, potrivit sursei citate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

De ce 8 Martie?

Ideea de a face această zi internațională a venit de la o femeie pe nume Clara Zetkin. Ea a sugerat ideea în anul 1910, la o Conferință internațională a femeilor muncitoare de la Copenhaga, la care participau 100 de femei din 17 țări. Bineînţeles că iniţiativa s-a bucurat imediat de unanimitate şi, ulterior, a devenit un eveniment anual recunoscut de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Potrivit sursei citate, la început, Ziua Internațională a Femeii nu avea o dată fixă. În anul 1917, în timpul unei greve, femeile din Rusia au cerut „pâine și pace”, iar după patru zile de grevă a femeilor, țarul a fost forțat să abdice. Ulterior, guvernul provizoriu le-a acordat femeilor dreptul de vot, iar potrivit calendarului gregorian, data la care a început manifestarea a fost 8 martie.

Deci 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, nu e doar despre flori şi cadouri din partea celor dragi, ci este o zi-manifest, o zi în care femeile sărbătoresc cât de departe au ajuns, între timp, în societate, în politică și în economie, comunică Adevărul.ro.

Totodată, 8 martie a fost sărbătorită în afara graniţelor SUA pentru prima dată în 1911, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția, dar ea a devenit oficială în 1975, când ONU a trecut-o în agenda sa, iar mai târziu a hotărât ca în fiecare an aceasta să aibă o tematică specifică.

Culorile-simbol ale zilei de 8 Martie

Violetul, verdele și albul sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii, potrivit site-ului dedicat Zilei Internaționale a Femeii.

„Violetul semnifică dreptatea și demnitatea. Verdele simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea, deși este un concept controversat. Culorile își au originea în Uniunea Socială și Politică a Femeilor (WSPU) din Marea Britanie, în 1908”, precizează sursa citată.

8 Martie în lume

Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare națională în multe țări. În China, multe femei beneficiază de o jumătate de zi liberă de la locul de muncă de 8 Martie, conform recomandărilor Consiliului de Stat, deși mulți angajatori nu acordă întotdeauna această jumătate de zi și angajatelor lor.

În Italia, Ziua Internațională a Femeii, La Festa della Donna, este sărbătorită prin oferirea de flori de mimoză. Originea acestei tradiții este neclară, dar se crede că a început la Roma, după cel de-Al Doilea Război Mondial. În SUA, luna martie este Luna istoriei femeilor. O proclamație prezidențială emisă în fiecare an onorează realizările femeilor americane.

Articolul Astăzi e Ziua Internațională a Femeii! Cum și de ce 8 Martie a devenit o sărbătoare globală apare prima dată în Realitatea.md.