Sari la conținut

Crearea Oficiului Național al Viei și Vinului – o revoluție în Moldova. Elizaveta Breahnă: Soluția a fost corectă

Crearea Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) în anul 2013 a fost o adevărată revoluție în vinificația din Republica Moldova. Începutul a fost greu, recunoaște Elizaveta Breahnă de la ONVV, însă mai târziu, breasla s-a consolidat. „A fost o soluție corectă”, mai adaugă Breahnă, care a povestit, în cadrul emisiunii „Realitatea te privește” de la RLIVE TV, când și cum s-au pus bazele ONVV.

„În primul rând, clar, soluția foarte corectă a fost că în anul 2013 a fost creat Oficiul Național al Viei și Vinului care a consolidat în jurul său întreg sectorul. S-a hotărât foarte greu, deoarece însăși proprietarii de fabrici trebuiau convinși, asta pentru că de la fiecare litru de vin, fiecare trebuia să doneze în fondul viei și vinului. Acest fond al viei și vinului, fiind gestionat de către Oficiul Național al Viei și Vinului, câte 10 bănuți de la fiecare litru de vin. Și clar că au mers la unele cedări.

Bravo atunci, era ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, domnul Vasilii Bumacov. Țin minte că era deja la sfârșit de mandat. Eu m-am întâlnit cu el la minister și i-am, deși plecați, faceți ceva pentru industrie. A luat o hotărâre corectă. Pentru aceste donații în fondul viei și vinului, producătorii au fost scutiți de accize, au fost scutiți de licență, adică licența nu mai trebuia și, în afară de asta, acest fond era folosit în scopul promovării vinurilor. Statul a venit cu aceeași sumă, adică e 50 la 50, cât dă privatul, atâta și statul. Și iată de aici s-a pornit promovarea. Aici, clar, un aport foarte mare a avut proiectul USAID, unde foarte corect a fost sub un brand comun „Vinul Moldovei. O legendă Vie”, au fost toți uniți și a început acele momente de promovare a vinului moldovenesc” a menționat Elizaveta Breahnă, responsabilă de vinificație la Oficiul Național al Viei și Vinului.

Despre decizia istorică care a consolidat vinificatorii, a vorbit și antreprenorul Ion Luca.

„Foarte important, breasla s-a consolidat. N-a fost destul de repede. Noi vorbim de embargoul din 2006, crearea Oficiul Național al Viei și Vinului, în 2013. Deci, a fost o perioadă destul de lungă. Dar ce a însemnat de fapt pentru instituțiile statului crearea Oficiul Național al Viei și Vinului. A însemnat, de fapt, că renunță la o parte din competență Ministerul Agriculturii care controla tot ce se întâmpla în acest domeniu, ministerul să dea sectorului dreptul de a se autoguverna, autofinanța, dar să vină și statul cu un aport de 50 la 50. Deci, acel fond al viei și vinului care era obligatoriu pentru toți vinificatorii era pur și simplu dublat de stat și asta asta devenea bugetul Oficiul Național al Viei și Vinului.

Într-adevăr, a fost un prim exemplu pentru istoria Republicii Moldova independente, unde statul a renunțat la control și a dat acest control vinificatorilor. Și asta a fost o decizie benefică pentru economia Republicii Moldova. Deseori, acest exemplu de creare a unei instituții publice-private, este dat și a altor ramuri ale economiei. Uitați-vă la vinificatori. S-au unit, au trecut peste toate orgoliile posibile și imposibile. (…)

Pentru noi era o revoluție, pentru că noi nu puteam exista, nicio familie din Republica Moldova care își dorea să înființeze o afacere de familie în vinificație, efectiv nu avea nicio șansă din cauza regulilor de licențiere. Și nici nu era vorba de costul de licențiere, dar de condițiile draconice care s-au moștenit din Uniunea Sovietică”, a adăugat Luca.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că, în data de 27 martie s-au împlinit 19 ani de când Federația Rusă a introdus primul embargou pentru vinurile moldovenești. În 2006, Rospotrebnadzor, agenția rusă pentru protecția consumatorului, a anunțat interzicerea importurilor de vinuri moldovenești, invocând depășiri ale normelor admise de pesticide și metale grele, scrie bani.md.

BANI.MD: Când Rusia a spus NU, Europa a spus DA. Lecțiile embargoului din 2006

Articolul Crearea Oficiului Național al Viei și Vinului – o revoluție în Moldova. Elizaveta Breahnă: Soluția a fost corectă apare prima dată în Realitatea.md.