Sari la conținut

Organizațiile din media, îngrijorate că s-a suspendat licența TVC 21: Ingerință gravă în dreptul la libera exprimare

Membrii organizațiilor din domeniul mass – media sunt îngrijorați că s-a suspendat licența canalului TVC21. Aceștia notează că acțiunea reprezintă ingerință gravă în dreptul la libera exprimare.

Într-o declarație semnată de către reprezentanții Centrului pentru Jurnalism Independent, centrului „Acces – Info”, Comitetului pentru Libertatea Presei, Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Centrului de Investigații Jurnalistice și Centrului de Resurse Juridice din Moldova se arată că mecanismul de revocare permanentă sau temporară a licențelor posturilor de televiziune și de radio este incompatibil cu standardele internaționale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Pârghii juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive ale furnizorilor de servicii media în lipsa unei hotărâri judecătorești, au fost declarate anterior drept neconstituționale. (…)

Semnalăm cu îngrijorare, în mod repetat, că mecanisme similare celor aplicate în raport cu postul TVC21 au fost declarate anterior neconstituționale (Hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova nr. 17 din 06.12.2012 pentru controlul constituționalității unor prevederi din Codul audiovizualului al Republicii Moldova nr.260-XVI din 27 iulie 2006). În lumina „importanței deosebite a libertății de exprimare pentru o societate democratică, susceptibilă presiunilor politicului și cenzurii”, Curtea Constituțională a notat că singura autoritate care este în măsură, conform principiului democratic și constituțional al separației puterilor în stat, să constate că un anumit cetățean a încălcat grav legea, inclusiv prin exercitarea abuzivă a libertății de exprimare, este autoritatea judecătorească.

Suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune, fie doar cu efect temporar, constituie o ingerință gravă în dreptul la libera exprimare. Impunerea unei restricții atât de serioase drept sancțiune pentru presupusa neîndeplinire a unor obligații „de natură administrativă” constituie o măsură vădit disproporționată și contrară scopului intereselor legitime protejate într-o societate democratică. Totodată, lipsa standardelor de calitate, claritate și predictibilitate a mecanismului juridic vizat denotă cu certitudine că acesta este contrar Articolului 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”, se arată în mesajul emis.

Membrii organizațiilor de media consideră că, în decembrie 2023, când au elaborat și votat noul mecanism juridic, autoritățile ar fi sfidat transparența în procesul decizional, iar ulterior ar fi ignorat apelurile de a revizui reglementările. Așadar, specialiștii cer să se renunțe la asemenea practice, care în opinia lor, „contravin în mod vădit standardelor internaționale” și „creează precedente periculoase pentru democrație și statul de drept”.

Autorităților li se cere să  autorităților să prevederile legale, pentru a asigura conformitatea lor cu normele legale.

Guvernul explică suspendarea TVC21: Măsura nu are legătură cu conținutul editorial

Articolul Organizațiile din media, îngrijorate că s-a suspendat licența TVC 21: Ingerință gravă în dreptul la libera exprimare apare prima dată în Realitatea.md.