Numărul miliardarilor din lume a depășit pentru prima dată 3.000, ajungând la un record de 3.028 de persoane, potrivit listei anuale Forbes. Împreună, aceștia dețin o avere estimată la 16,1 trilioane de dolari, cu 2 trilioane mai mult decât anul trecut. Media averilor a crescut la 5,3 miliarde de dolari, iar numărul miliardarilor cu peste 100 de miliarde de dolari a ajuns la 15.
Elon Musk a revenit pe primul loc în topul miliardarilor, cu o avere estimată la 342 de miliarde de dolari, datorită succesului SpaceX și xAI, compania sa de inteligență artificială, pe care a fuzionat-o recent cu platforma X. Pe locul doi se află Mark Zuckerberg (216 miliarde de dolari), urmat de Jeff Bezos (215 miliarde de dolari) și Larry Ellison (192 miliarde de dolari). Bernard Arnault, fostul lider al clasamentului, a coborât pe locul cinci, cu 178 de miliarde de dolari, din cauza scăderii acțiunilor LVMH.
Statele Unite conduc detașat la numărul de miliardari, având 902 persoane pe listă. China rămâne pe locul doi, cu 516 miliardari, iar India pe locul trei, cu 205. De remarcat este faptul că Albania are, pentru prima dată, un miliardar pe listă. Arabia Saudită a revenit și ea, cu 15 miliardari incluși după ce fusese eliminată în 2018.
Anul acesta au fost adăugați 288 de noi miliardari, inclusiv celebrități, precum Bruce Springsteen (1,2 miliarde de dolari), Arnold Schwarzenegger (1,1 miliarde de dolari) și Jerry Seinfeld (1,1 miliarde de dolari). De asemenea, au intrat în listă fondatorii unor companii de inteligență artificială și patronii unor lanțuri alimentare populare: Cava, Chipotle și Jersey Mike’s.
Marilyn Simons, văduva investitorului Jim Simons, este cea mai bogată nou-intrată, cu o avere de 31 de miliarde de dolari. În total, doar 13,4% dintre miliardarii lumii sunt femei, iar 74% dintre acestea și-au moștenit averea. Cea mai bogată femeie este Alice Walton (101 miliarde de dolari), care a depășit-o pe Françoise Bettencourt Meyers (81,6 miliarde de dolari).
67% dintre miliardarii din 2025 sunt self-made, ceea ce înseamnă că și-au construit singuri averea, procent în creștere față de 66% anul trecut. Cel mai tânăr miliardar self-made este Alexandr Wang (28 de ani, 2 miliarde de dolari), în timp ce cel mai tânăr miliardar din lume este Johannes von Baumbach (19 ani, 5,4 miliarde de dolari), moștenitor al unei companii farmaceutice germane.
Cel mai în vârstă miliardar din lume rămâne George Joseph, fondatorul unei companii de asigurări din SUA, care la 103 ani deține o avere de 1,9 miliarde de dolari. În total, patru miliardari de pe listă au peste 100 de ani.
Printre cei care au avut un an foarte bun se numără Donald Trump, care nu doar că a revenit la Casa Albă, dar și-a dublat averea la 5,1 miliarde de dolari, datorită investițiilor în criptomonede și listării companiei sale de media pe bursă.
Pe de altă parte, 107 miliardari au ieșit de pe listă din cauza pierderilor financiare, inclusiv Lisa Su, CEO-ul AMD, și Nicholas Puech, moștenitorul Hermès, care susține că și-a pierdut întreaga avere.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Clubul miliardarilor lumii: cine a urcat, cine a coborât și cine a ieșit din top în 2025 apare prima dată în Realitatea.md.