Președinta țării, Maia Sandu, spune că, pe 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în stradă nu pentru un partid sau o ideologie, ci pentru o idee simplă și puternică: doar cetățenii au dreptul să-și decidă viitorul. „Libertatea nu vine de la sine. Ea trebuie apărată zi de zi, mai ales atunci când este amenințată de cei care vor ca oamenii să trăiască în frică și să renunțe la speranță”, a mai adăugat șefa statului.
„La 16 ani distanță, vedem din nou încercări de manipulare și de subminare a valorilor democratice. Dar astăzi Moldova este o țară care a învățat din durere, care a crescut în conștiință și care știe ce are de apărat. Adevărul, libertatea și demnitatea celor care au suferit pe 7 aprilie ne obligă să rămânem vigilenți. Trebuie să protejăm împreună ceea ce am câștigat cu atâta curaj: dreptul de a ne construi viitorul în libertate și pace”, se arată în mesajul Maiei Sandu.
În contextul zilei de 7 aprilie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că „acum, la 16 ani distanță, suntem tot mai aproape de a îndeplini visul acelor tineri de «a trăi într-o țară ca afară», într-o Moldovă europeană și prosperă”.
„Acum 16 ani, la 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în stradă pentru a cere dreptul de a trăi într-un stat liber și democrat. Acum 16 ani, moldovenii au spus răspicat că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Cu toții am crezut că ne vom mișca mai repede, dar, în anii care au urmat, am avut noi tentative în care politicieni declarați proeuropeni au tot vândut această țară Kremlinului.ropeană și prosperă. De aceea nu avem dreptul moral să ne abatem de la acest drum și trebuie să muncim mai departe pentru că de noi depinde ce se va întâmpla cu Moldova în următorii ani. Dar eu sunt încrezător că moldovenii vor face alegerea corectă și în acest an, fiindcă moldovenii știu cine ne vrea binele și cine răul”, a adăugat speakerul Parlamentului.
[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/igor-grosu-7-aprilie.mp4″ muted=”false” thumbnails=”true”]
Prim-ministrul țării Dorin Recean nu a publicat, deocamdată, un mesaj.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Potrivit IPN, după evenimentele din aprilie 2009, persoanele care au spus că au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor au adresat 77 de plângeri. În alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 de procese penale. În 71 de cazuri au fost pornite cauze penale, iar cele mai multe – 42 au fost inițiate pentru tortură. Alte 19 cauze au fost pornite pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, iar zece – pentru alte categorii de infracțiuni.
Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime în aprilie 2009. Acestea nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă. Au fost deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte, deși statul și-a asumat doar un singur deces.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Moldova în opt cauze cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri erau în curs de examinare.
Articolul Conducerea țării: Adevărul, libertatea și demnitatea celor care au suferit pe 7 aprilie ne obligă să rămânem vigilenți apare prima dată în Realitatea.md.