Sari la conținut

Dosarul 7 aprilie 2009: ce știm și ce urmează să aflăm despre „Revoluţia Twitter”

O revoltă a tinerilor de acum 16 ani a readus Republica Moldova în atenția lumii. După opt ani de guvernare comunistă, mica țară din estul Europei se îndrepta spre o dictatură de model post sovietic după alegerile din 5 aprilie 2009. Nemulțumiți de rezultatele scrutinului, sute de tineri au ieșit a doua zi în Piața Marii Adunări Naționale la un miting pașnic.

„Revoluţia Twitter”, așa cum a fost numită în presa internațională din cauza conexiunilor create între protestatari de noile tehnologii informaționale, s-a declanșat după ce au fost înregistrate mai multe provocări. Situația a degenerat într-o adevărată răscoală care a culminat a doua zi cu devastarea sediilor Președinției și Parlamentului. În urma intervenției brutale a poliției, dar și a represiunilor care au urmat, sute de tineri au fost maltratați, iar cel puțin șase au murit în condiții suspecte.

Alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie au pus Republica Moldova pe drumul european și au salvat țara de la o dictatură asemenea celor din fostul spațiu sovietic. Cui i se datorează această schimbare, cine sunt eroii, dar și trădătorii revoluției Tweeter și de câți ani va fi nevoie pentru dezlegarea tuturor misterelor revoltei tinerei generații. Aflăm de la istoricul Sergiu Mustață și avocatul Vadim Vieru, director de program drepturile omului Promo-LEX. Astăzi la „Consens Național”, la Rlive TV, la ora 20:00

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Dosarul 7 aprilie 2009: ce știm și ce urmează să aflăm despre „Revoluţia Twitter” apare prima dată în Realitatea.md.