Republica Moldova trebuie să aibă soluții inteligente pentru agricultură în zonele care sunt mai puțin acoperite cu surse de apă. Invitații emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV au declarat că pe lângă diversificarea culturilor agricole rezistente la noile condiții climatice, sunt necesare și tehnologii de utilizare a puținelor resurse de apă.
Expertul în mediu Sergiu Dobrojan, șeful Oficiului Inovare şi Transfer Tehnologic de la Universitatea de Stat din Moldova, a oferit câteva soluții care pot îmbunătăți situația pe timp de secetă.
„În primul rând este nevoie de înmagazinarea apei în rezervoare speciale în perioada ploioasă a anului ca ulterior să fie folosită la irigare. Asta ne va ajuta să minimalizăm la maximum apa extrasă din râuri în perioadele caniculare. O altă soluție ține de reciclarea apelor uzate pentru irigare după procesul de epurare. Acestea sunt nu doar o sursă de irigare, dar și de nutrienți pentru plante. Este evident că sunt necesare controale a calității acestei ape”, a menționat Sergiu Dobrojan.
Potrivit lui și Iurie Ușurelu, directorul Unității Consolidate de Implementare a Programelor IFAD, astăzi precipitațiile sunt rapide și nu întotdeauna apa să se infiltreze în sol. Dincolo de utilizarea resurselor acvatic din râuri și lacuri, este importantă utilizarea apei în urma precipitațiilor.
„Avem sistem de captare a apei de pe suprafețe, sere sau frigidere. Avem un exemplu la Cahul unde un agricultor și-a dezvoltat un sistem de captare a apei din ploile abundente și din perioada rece a anului. Au început cu suprafața de un hectar de seră de pe care captează apa, o depozitează și apoi irigă. După un suport financiar și-a extins suprafața de captare la două hectare”, a explicat Iurie Ușurelu unul din proiectele susținute de IFAD.
Prognozele pentru perioada următoare indică temperaturi medii lunare ale aerului peste valorile normale și cantități de precipitații apropiate de mediile multianuale. Totuși, având în vedere deficitul de umiditate înregistrat la suprafața solului, experții anunță fermierii că este esențial să monitorizeze atent condițiile meteo și să adopte măsuri preventive pentru a reduce impactul secetei asupra culturilor.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Republica Moldova are nevoie de strategii pentru păstrarea și folosirea apei pluviale pentru irigare – experți apare prima dată în Realitatea.md.