Exportatorii moldoveni care își vând produsele și serviciile pe piața americană au fost invitați la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), pentru a discuta despre impactul taxelor vamale introduse de către administrația de la Casa Albă. Cei 40 de agenți economici care operează pe piața Statelor Unite ale Americii au menționat că au nevoie de timp, ca să înțeleagă noile reguli, dar și să evalueze urmările lor.
„Pentru multe dintre companiile prezente astăzi, piața SUA a fost una de extindere majoră, în special în 2024, când exporturile noastre au înregistrat o creștere, ajungând la 90 milioane de dolari SUA. Vrem să transformăm această provocare într-o oportunitate. Autoritățile și mediul de afaceri analizează impactului noilor tarife ale SUA și vom veni cu propuneri concrete pentru fiecare produs exportat”, a declarat ministra Doina Nistor.
Deși și-au exprimat îngrijorarea privind competitivitatea produselor moldovenești în SUA, unii producători afirmă că, în opinia lor, piața americană va absorbi șocul noilor prețuri, iar cea europeană reprezintă o alternativă.
„Parțial, piața americană va absorbi șocul noilor prețuri, deoarece în sectorul sucurilor, SUA nu are producție proprie de băuturi concentrate. O piață de alternativă pentru noi ar fi în primul rând cea a Uniunii Europene și putem analiza și piața continentului asiatic”, spune Mircea Manoli directorul Asociației Procesatorilor din Industria Alimentară „Speranța Con”
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Designera Iulia Allert a menționat că actualmente este complicat să renunțe la vânzările din SUA, care are o piață de comerț electronic foarte dezvoltată, iar brandul său a devenit deja binecunoscut în rândul clienților săi. Antreprenoarea afirmă că în următoarele zile va analiza care este impactul noilor tarife asupra afacerii pe care o gestionează.
„Pentru vinificatori este crucială aceasta ședință. Pentru că dacă această situație s-ar fi creat la începutul anului 2024, ar fi fost cu totul altceva. Dar acum, după succesul pe care l-am avut pe piața americană anul trecut, este foarte greu să estimăm imediat impactul pe care îl vom resimți. Noi credem că trebuie să ne extindem și mai mult pe piețele alternative – de exemplu piața europeană, pentru a asigura că produsele noastre rămân competitive”, a menționat Ștefan Iamandi, director al Oficiului Național al Viei și Vinului.
Reprezentanții sectorului de servicii susțin că ar putea atesta o scădere a veniturilor în anul 2025, deoarece clienții lor din SUA vor fi afectați financiar direct de tarifele impuse.
Oficialii din cadrul MDED afirmă că autoritatea „va susține și evalua impactul asupra fiecărui produs concret și va propune adaptarea noastră la noile tarife”.
Conform reprezentanților MDED, în 2024, 48% din vinurile de desert exportate, 14% din sucurile de fructe, în special cele de mere, 9% din plastic și articole de transport, 5% din alcool, 2% din produsele de patiserie și 3% din confecțiile textile exportate au ajuns în SUA.
Amintim că, la începutul lunii aprilie, administrația de la Casa Albă a anunțat o creștere masivă a tarifelor vamale pentru majoritatea produselor importate, inclusiv pentru cele din Republica Moldova. Țării noastre i s-a aplicat taxa de 31%.
Articolul Exportatorii care își vând produsele în SUA, invitați la MDED. Au vorbit despre impactul taxelor lui Trump apare prima dată în Realitatea.md.