Sari la conținut

Judecători și procurori, instruiți cum să investigheze infracțiunile de finanțare politică și electorală ilegală

Peste 20 de judecători și procurori au fost instruiți de Comisia Electorală Centrală în domeniul investigării și judecării infracțiunilor de finanțare politică și electorală ilegală. Instruirea s-a desfășurat cu suportul Institutului Național al Justiției și Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, și a avut drept scop consolidarea abilităților și competențelor în domeniul investigării și examinării infracțiunilor legate de finanțarea ilegală. Totodată, aceștia s-au familiarizat cu metodele de aplicare a normelor legale în domeniul dat.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a punctat că subiectul este unul de actualitate și necesitatea unui dialog în domeniu reiese din situațiile fără precedent care au avut loc la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, precum și prevenirea acestora în contextul viitoarelor alegeri parlamentare.

„În cadrul seminarului, participanții au fost familiarizați cu practica internațională și națională de sancționare în cazul finanțării ilicite a actorilor politici și campaniilor electorale. Totodată, aceștia au fost instruiți în domeniul investigării acestor fraude, analizând tactici și metode de acumulare a probatoriului.

Un subiect aparte a ținut de investigarea infracțiunilor de corupere electorală și cumpărare a voturilor, o practică nouă de încălcare a legislației electorale înregistrată la scrutinul din anul precedent. În contextul viitoarelor evenimente electorale, participanții au fost instruiți cum să investigheze cazurile, să aplice legislația în vigoare, să individualizeze cazurile, precum și să aplice corect pedepsele în asemenea cazuri. Seminarul a oferit oportunitatea participanților de a înțelege mai bine cadrul legal în domeniul finanțării partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, inclusiv prin transpunerea acestora în cazurile de corupere electorală și cumpărare a voturilor – practici necesare pentru o mai bună gestionare a infracțiunilor de acest gen”, comunică CEC.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că în acest an, în Republica Moldova, urmează să fie organizate alegerile parlamentare. Anterior,  președintele Parlamentului, Igor Grosu, care este și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat că scrutinul electoral va avea loc în toamnă, fără a preciza alte detalii.

Articolul Judecători și procurori, instruiți cum să investigheze infracțiunile de finanțare politică și electorală ilegală apare prima dată în Realitatea.md.