Sari la conținut

FOTO O spălătorie socială dedicată persoanelor vulnerabile a fost deschisă în comuna Cocieri

În comuna Cocieri, raionul Dubăsari, a fost deschisă o spălătorie socială modernă cu suportul financiar al Uniunii Europene. Acest proiect este dedicat îmbunătățirii calității vieții și integrării sociale a persoanelor vulnerabile din comunitate. Astfel, peste 100 de persoane cu o situație social-materială dificilă, vor putea beneficia gratuit de servicii de spălătorie socială.

Spălătoria socială a fost dezvoltată de Asociația Obștească „Social Asist” în parteneriat cu primăria comunei Cocieri. Pentru această inițiativă de dezvoltare comunitară, UE a oferit un grant de 27 900 mii euro, iar primăria a contribuit cu 136 000 mii lei.

Din sursele proiectului au fost realizate lucrări de reparație capitală a spațiului oferit de către primăria comunei Cocieri. Încăperea a fost dotată cu echipamente moderne, mașini de spălat de capacitate mare, uscătoare performante, mese de călcat și produse de igienă, pentru a asigura servicii de calitate și eficiență maximă. Aceste facilități permit desfășurarea în condiții optime a activităților zilnice, răspunzând prompt nevoilor beneficiarilor.

În luna decembrie 2024, prin decizia Consiliului local a fost instituit serviciul social cu aprobarea regulamentului de activitate și aprobarea bugetului serviciului social pentru anul 2025. A fost angajat un lucrător social care va fi responsabil de activitatea serviciului, iar acesta a beneficiat de formare inițială într-un curs specializat.

Astfel, după finalizarea proiectului, începând cu luna mai 2025, primăria comunei Cocieri va prelua în gestiune spălătoria socială, asigurându-i funcționalitatea în continuare.

„Spălătoria Socială este o inițiativă menită să promoveze incluziunea socială și să sprijine demnitatea celor care, la moment, se confruntă cu careva probleme de sănătate ori financiare. Datorită sprijinului generos al Uniunii Europene, persoanele din diverse grupuri vulnerabile din comuna Cocieri vor beneficia gratuit de servicii sociale de calitate, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Proiectul respectiv va asigura condiții demne de viață pentru cetățenii defavorizați, ceea ce va contribui la dezvoltarea durabilă a comunității noastre”, a declarat primarul comunei Cocieri, Spinovschi Raisa.

La rândul său, managerul de Programe în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Irina Beșliu, a declarat că este o mare onoare pentru Uniunea Europeană să susțină inițiative care contribuie concret la integrarea persoanelor vulnerabile în viața comunității.

„Lansarea acestei spălătorii sociale este o dovadă de solidaritate și responsabilitate socială. Vom continua să sprijinim atât societatea civilă, cât și autoritățile publice locale în dezvoltarea unor servicii sociale care promovează incluziunea, demnitatea și respectul pentru fiecare individ, indiferent de circumstanțele sale”, a spus ea.

Precizăm că până în prezent au fost lansate încă alte 12 servicii de spălătorie socială în satul Domulgeni și satul Izvoare, raionul Florești, satul Viișoara și satul Corpaci, raionul Edineț, satul Șeptelici din raionul Soroca, satul Sălcuța, raionul Căușeni, satul Ciuciuleni, raionul Hîncești, satul Pîrlița, raionul Ungheni, satul Cărbuna, raionul Ialoveni, orașul Cimișlia, satul Tigheci, raionul Leova și satul Zubrești, raionul Strășeni.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spălătoria socială din comuna Cocieri a fost lansată în cadrul Proiectului „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente”, finanțat de UE, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”.

Bugetul total al proiectului este de 1 126 849 euro, din care contribuția non-rambursabilă a Uniunii Europene este de 999 797 euro. Proiectul este implementat începând din februarie 2023, până în ianuarie 2026. De asemenea, în cadrul acestui proiect, OSC-urile regionale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, au dezvoltat 16 spălătorii sociale, dedicate persoanelor vulnerabile din 16 comunități din Republica Moldova. Peste 1500 de persoane care au nevoie de aceste servicii din cauza dificultăților socio-materiale cu care se confruntă (persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, familii monoparentale, persoane fără adăpost) vor putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispoziție.

Articolul FOTO O spălătorie socială dedicată persoanelor vulnerabile a fost deschisă în comuna Cocieri apare prima dată în Realitatea.md.