Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au desfășurat, în perioada 4-13 aprilie curent, o serie de controale inopinate în cadrul magazinelor specializate, piețelor agroalimentare și locurilor potențiale de vînzare ilegală a peștelui viu. În total, au fost efectuate 80 de controale inopinate, în urma cărora au fost constatate mai multe neconformități.
„S-au constatat condiții necorespunzătoare de transportare și păstrare a peștelui viu, transportarea peștelui viu fără acte de proveniență și fără certificat sanitar-veterinar, lipsa sistemelor de oxigenare a apei în bazine și unitățile de transport, lipsa informațiilor privind lotul, specia, cantitatea și data capturării sau livrării, dar și vânzarea peștelui viu în piețe sau pe marginea drumului fără acte permisive.
La moment, inspectorii ANSA au aplicat 38 sancțiuni contravenționale. Controalele inopinate continuă pe teritoriul țării, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare”, se arată în comunocatul emis de ANSA.
În context, consumatorii sunt îndemnați să achiziționeze pește viu doar din locuri de comercializare autorizate sanitar-veterinar și, la necesitate, să solicite certificatul sanitar – veterinar de proveniență a peștelui.
Totodată, este important ca peștele viu să fie expus spre comercializare în bazine curate, cu apă limpede, oxigenată și la temperatura corespunzătoare, fiind însoțit obligatoriu de certificat sanitar-veterinar.
„Peștele viu destinat comercializării pentru consumul uman este crescut în bazine acvatice naturale sau artificiale, în cadrul exploatațiilor specializate pentru creșterea peștelui, autorizate sanitar-veterinar și capturat în zone sigure, cu efectuarea controlului ihtiopatologic”, spun specialiștii.
Este interzisă comercializarea peștelui viu în următoarele cazuri:
- Fără acte de provenință (certificat sanitar veterinar) ;
- Din unități de transport, stradă sau unități de comerț (piețe agroalimentare, magazine specializate, supermarketuri, etc.) neautorizate sanitar veterinar;
- Fără respectarea normelor de bunăstare animală (bazine murdare, apă neoxigenată, lipsă întreținere);
- Specii protejate sau pește pescuit ilegal;
Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot apela Call Centrul ANSA 022-511-511.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul ANSA a verificat punctele de comercializare a peștelui viu: Ce neconformități au fost depistate apare prima dată în Realitatea.md.