Sari la conținut

VIDEO Moldova se conectează la infrastructura energetică a Uniunii Europene

Până la punerea în funcțiune a liniei electrice Chișinău – Vulcănești, la sfârșitul anului 2025, în lipsa unor alternative pentru livrarea curentului electric, probabilitatea că va izbucni o nouă criză energetică persistă.

Actualmente, curentul electric procurat de către Chișinău trece pe la centrala de la Cuciurgan, amplasată în stânga Nistrului și administrată de compania rusească RAO ES.

MGRES funcționează pe bază de gaz sau cărbune, iar dacă va fi oprită din motive tehnice sau politice, Republica Moldova va rămâne în beznă, susțin experții în energetică.

Republica Moldova va mai avea o linie electrica care să interconecteze infrastructura energetică cu sistemele europene și la nordul țării.

Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, se planifică construcția liniei aeriene Bălți-Suceava.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pe lângă edificarea liniei electrice, se planifică și reconstrucția stației electrice Bălți. De asemenea, vor fi reabilitate segmente ale rețelelor de transport, amplasate pe teritoriul Republicii Moldova. Implementarea proiectului va crește securitatea energetică a țării, în special în regiunea de nord, care este una dintre cele mai vulnerabile, potrivit Ministerului Energiei.

Statul are nevoie de circa 77 de milioane de euro pentru a construi linia Bălți-Suceava. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare oferă un grant de 15,4 milioane de euro pentru lucrări și împrumută alte 30,8 milioane de euro Guvernului. Celelalte peste 30 de milioane de euro vor fi alocate țării noastre de către Banca Europeană de Investiții.

Încă o linie electrică, care urmează să conecteze infrastructura Moldovei la cea a Uniunii Europene este Strășeni-Gutinaș. Se planifică la lucrările să înceapă la sfârșitul anului 2025 și să se finalizeze în 2029. Investițiile planificate sunt de circa 220 de milioane de dolari.

Împreună cu linia Chișinău-Vulcănești, aceste două obiective strategice urmează să reducă sută la sută dependența energetică a Moldovei față de Rusia și să asigure livrarea directă a luminii din Uniunea Europeană, ocolind Ucraina și regiunea transnistreană.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/Ul8ZeNyPIbA” muted=”false”]

 

Articolul VIDEO Moldova se conectează la infrastructura energetică a Uniunii Europene apare prima dată în Realitatea.md.