Sari la conținut

Mesele îmbelșugate de Paști pot pune în pericol sănătatea. Cu ce recomandări vin specialiștii

În perioada Sărbătorilor Pascale, cetățenii sunt îndemnați să evite abuzul alimentar, din motiv că pot avea consecințe neplăcute, precum acutizarea bolilor cronice.

„Sărbătorile Pascale sunt adesea asociate cu un consum abundent de alimente și cu trecerea bruscă de la alimentația vegetariană, de post, la cea animalieră.

Acest fapt poate avea consecințe neplăcute, precum acutizarea bolilor cronice, în special, a celor digestive (gastrite, colecistite, pancreatite), dar și creează un teren favorabil pentru dezvoltarea, sau agravarea bolilor netransmisibile, precum diabetul zaharat,  bolile de inimă, dat fiind faptul că în această perioadă există riscul acumulării kilogramelor în plus, dar și a variațiilor mai accentuate ale glicemiei”, transmite Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Astfel, pentru a preveni apariția acestor consecințe, ANSP vine cu următoarele recomandări către populație: persoanele care au ținut post sunt îndemnate să treacă treptat la alimentația animalieră; 50% din meniul de sărbătoare trebuie să fie alcătuit din legume, fructe proaspete și verdețuri de sezon; cantitatea de alimente consumate la o masă trebuie să fie limitată la 350 – 400 de grame, urmată de un efort fizic ușor și o hidratare corespunzătoare – aproximativ 2 – 2,5 litri de apă pe zi; este recomandat ca mesele zilnice să fie împărțite în 5 – 6 porții, la fiecare 3 – 4 ore; nu petreceți sărbătorile doar la masa de sărbătoare; excludeți băuturile dulci și limitați consumul de mezeluri, sosuri, conserve și dulciuri; cozonacul trebuie la fel consumat în cantițăți limitate, de 100 – 150 g/zi. 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Specialiștii mai îndeamnă cetățenii să pregătească și să aleagă cu precauție produsele tradiționale. Bucatele pregătite trebuie să fie păstrate la frigider timp de 48 de ore, iar produsele cu maioneză sau cremă – maxim 24 de ore. Orice tip de bucate fie crude sau preparate se păstrează la temperatura camerei maxim două ore.

De asemenea, cetățenii sunt rugați să evite consumul excesiv de alcool. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), limita sigură de consum al alcoolului este zero grame pe zi.

Articolul Mesele îmbelșugate de Paști pot pune în pericol sănătatea. Cu ce recomandări vin specialiștii apare prima dată în Realitatea.md.