Ședința Parlamentului din 30 aprilie curent a fost marcată de mai multe nereguli procedurale în procesul de votare a proiectelor de acte normative – de la încălcarea principiilor transparenței decizionale până la votarea proiectelor fără consultare publică, comunică Asociația Promo-LEX.
În cadrul ședinței au fost votate trei proiecte de lege ce vizează legislația electorală, inclusiv aspecte legate de activitatea partidelor politice, combaterea corupției electorale și reglementarea votului prin corespondență. Acestea, potrivit Promo-LEX, au fost adoptate fără respectarea regulilor de transparență.
„Cele două acte normative votate în prima lectură au fost supuse votului fără a se oferi timp pentru consultări publice și fără respectarea termenului legal pentru prezentarea recomandărilor. De asemenea, au lipsit documente esențiale aferente proiectelor, iar deputații au trebuit să analizeze aproximativ 259 de pagini într-un termen foarte scurt. Deputații din opoziție au cerut amânarea dezbaterii, însă solicitarea a fost respinsă.
Având în vedere această situație, Promo-LEX recomandă Parlamentului să asigure o transparență deplină în procesul legislativ și să garanteze că deputații dispun de suficient timp și informații pentru a-și asuma responsabil votul”, se arată în comunicatul asociației.
Astfel, transparența decizională la ședința în cauză a fost afectată în proporție de 65%. Mai exact, pentru nouă proiecte de lege nu au fost publicate documentele aferente. Au lipsit avizele Direcției Generale Juridice, ale comisiilor permanente și ale Guvernului, precum și unele expertize anticorupție.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În cazul a 10 proiecte de lege de pe ordinea de zi, nu a fost respectat termenul prevăzut pentru prezentarea recomandărilor din partea părților interesate.
Articolul Cu ochii pe deputați: Ce nereguli a depistat Promo-LEX la ședința Parlamentului din 30 aprilie apare prima dată în Realitatea.md.