Sari la conținut

Embargoul rus asupra vinurilor moldovenești. Evenimente care scriu istorie

În primăvara anului 2006, Republica Moldova s-a confruntat cu un șoc economic și diplomatic. Federația Rusă a instituit embargoul asupra vinurilor moldovenești, invocând motive de siguranță alimentară. Interdicția a afectat comerțul cu vin, deoarece aproape 80% din loturi erau exportate pe piața rusă.

Decizia radicală a Rusiei din 2006 a cauzat pierderi mari producătorilor, în schimb a devenit o premisă pentru orientarea spre piața europeană. În prezent vinurile moldovenești sunt recunoscute la nivel internațional și sunt premiate la concursuri prestigioase, transmite IPN.

Interzicerea importului de vinuri moldovenești a fost anunțată pe 27 martie 2006 de către Ghenadi Onișcenko, șeful serviciului rus pentru protecția consumatorului. Motivul deciziei a fost „calitatea nesatisfăcătoare” a vinului, în care ar fi fost depistate metale grele și pesticide. Autoritățile de la Chișinău au prezentat probe de vin, care dezmințeau acuzațiile, și au calificat embargoul „șantaj economic”, o măsură politică, menită să pedepsească Moldova pentru orientarea pro-europeană și criticile la adresa prezenței ruse în regiunea transnistreană.

În septembrie 2013, cu doar câteva luni înainte ca Moldova să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, Rusia a impus un nou embargo asupra vinurilor. Numai în anul 2014, pierderile vinificatorilor moldoveni au depășit 2 milioane de euro.

La inițiativa Comisiei Europene, Moldova a început să exporte vin în țările UE. Producătorii au pornit investițiile în modernizarea tehnologiilor de producere, pentru a corespunde standardelor de pe piața europeană. În 2013, Moldova a lansat brandul național „Wine of Moldova”.

Ponderea exporturilor de vin către UE a crescut de la 15% în 2014 la peste 60% în 2022, în timp ce exporturile către Rusia nici nu ajungeau la 10%.

Astfel, criza s-a transformat în oportunitate istorică. După 19 ani de la embargoul impus de Rusia, Moldova și-a dezvoltat imaginea de producător de vinuri calitative și a devenit cunoscută pentru soiurile autohtone.

În prezent, vinul moldovenesc este apreciat la renumite concursuri internaționale și este premiat cu sute de medalii. Numeroase festivaluri, în special Ziua Națională a Vinului, adună mii de turiști în Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Timp de două luni, Agenția IPN va prezenta evenimentele care au scris istoria contemporană a Republicii Moldova. Deveniți parte a campaniei și împărtășiți materialele IPN „Evenimente care scriu istorie” cu prietenii, colegii și rudele.

Evenimente care scriu istorie – Campanie a Agenției de presă IPN

Articolul Embargoul rus asupra vinurilor moldovenești. Evenimente care scriu istorie apare prima dată în Realitatea.md.