Sari la conținut

Libertatea presei scade în Moldova. A coborât patru poziții în clasamentul mondial

Republica Moldova a coborât patru poziții în clasamentul mondial al libertății presei din 2025, ocupând locul 35, față de 31 în anul precedent.

Potrivit clasamentului Reporters sans frontières (RSF), Republica Moldova se situează în continuare înaintea unor țări precum România (locul 55), Ucraina (62) și Rusia (171), care, la rândul lor, au înregistrat scăderi în clasament.

Norvegia rămâne în fruntea clasamentului mondial al libertății presei pentru al nouălea an consecutiv, urmată, ca și în anii trecuți, de Estonia și Țările de Jos.

În 42 de țări, unde trăiește peste jumătate din populația lumii (56,7%), libertatea presei aproape că lipsește cu totul. În aceste zone, jurnalismul este clasificat drept „foarte grave”, precum Palestina, mai multe state africane — Uganda (locul 143), Etiopia (145) și Rwanda (146) —, dar și în Hong Kong (140) și China (178), care a coborât șase poziții și se află aproape de finalul clasamentului, alături de Coreea de Nord (179) și Eritreea (180).

În SUA, libertatea presei s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani, mai ales în timpul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump. Presa locală este afectată grav de criza economică. Peste 60% dintre jurnaliștii chestionați de RSF spun că este dificil să trăiești decent din această meserie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Libertatea presei este marcată anual pe 3 mai, dată stabilită de Adunarea Generală a ONU în 1993, la recomandarea UNESCO. Ziua are scopul de a sublinia importanța unei prese libere și independente în societățile democratice, dar și de a atrage atenția asupra pericolelor și presiunilor cu care se confruntă jurnaliștii din întreaga lume.

Articolul Libertatea presei scade în Moldova. A coborât patru poziții în clasamentul mondial apare prima dată în Realitatea.md.