La data de 2 mai a fost desfășurat evenimentul intercomunitar „Natura vă cheamă, răspundeți chemării”, dedicat Zilei Mondiale a Pământului. Activitatea face parte din campania ecologică „Natura nu ne cere să fim geniali, este suficient să fim raționali”, care are scopul de a educa tinerii privind importanța protecției mediului și a utilizării raționale a resurselor naturale. Evenimentul a fost găzduit de Gimnaziul „Grigore Vieru” din orașul Edineț.
„Evenimentul face parte din proiectul „Apă de calitate pentru trai și sănătate” implementat de Asociația „Moștenitorii”. Au fost organizate mai multe activități în cadrul comunităților, în cadrul instituțiilor de învățământ. Dar acest eveniment este mai general la nivel intercomunitar pentru ca copiii să poată comunica între ei, să facă un schimb de informații, de experiență”, a declarat Nicolae Moscalu, director AO „Moștenitorii”.
[bzplayer youtube=”https://youtu.be/wv4ISwhElJM?si=XdsSrzRzpxDqgL5u” muted=”false”]
Participanții – echipe comunitare formate din elevi și adulți din comunele Zăbriceni, Hincăuți și Parcova – au discutat despre gestionarea corectă a deșeurilor, importanța apei de calitate și implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunităților.
„Sunt mulțumit de conlucrarea aceasta între părinți, școală, adică profesori și elevi. Și sper că proiectul acesta o să ajute nu doar copii care au participat, adică care sunt prezenții astăzi în școală, dar prin ceea ce au făcut ei vor duce faima și la celelalte generații care vin după ei”, a spus Lina Tcaci, facilitator comunitar, Hincăuți.
„Ne-am bucurat mult pentru implicarea în acest proiect, pentru că anul trecut a fost renovat întreg sistemul, apeductul sătesc și apa de calitate pentru o instituție de învățământ este foarte importantă. Și durabilitatea proiectului, sigur că trebuie menținută, acest proiect are menirea ca să învețe copiii să avem o planetă curată, o viață sănătoasă, ceea ce îi implică și protejarea apelor și a naturii”, a menționat Lilia Strâmban, directoare IP Gimnaziul „Mircea Bologa”, Parcova.
Evenimentul a avut și un rol de schimb de experiență între participanți, subliniind importanța protejării mediului înconjurător și a incluziunii tinerilor în acest proces și în viața comunitară.
„Am arătat că e cel mai important să protejăm natura, apa potabilă, să nu aruncăm deșeuri în lacuri, iazuri, râurile care le avem prin apropiere”, a afirmat Maria Cecoi, participantă.
„Eu foarte tare iubesc satul meu și aș vrea ca atunci când mă plimb pe acolo să fie totul curat, să văd cum tinerii se bucură, se plimbă cu bicicletele. Nu aruncați deșeuri, deoarece circuitul apei în natură inițial e curat, dar după e posibil să fie murdar din cauza deșeurilor”, a spus Laurențiu Niceac, participant.
„Pentru mine a fost foarte frumos și mă bucur că am avut ocazia să particip la acest eveniment, sunt entuziasmată de ceea ce s-a întâmplat aici și mesajul nostru cum și l-am transmis e să păstrăm natura, pentru că noi nu putem exista fără natură, natura fără noi – da, dar noi fără natură, niciodată”, a conchis Livia Godina, participantă.
La final, toți participanții au fost premiați pentru implicare și inițiativă. Totodată, pentru a sprijini procesul educațional, au fost oferite laptopuri următoarelor instituții de învățământ partenere: Gimnaziul „Mircea Bologa” din com. Parcova, Filiala Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din com. Hincăuți și Liceul Teoretic „Valeriu Topală” din com. Zăbriceni, care le vor fi utile în activitatea instituțiilor.
Evenimentul face parte din proiectul „Apă de calitate pentru trai și sănătate”, implementat de AO „Moștenitorii”, în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană și guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei, cu sprijinul GIZ, ADA și SFPL în Moldova.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul „Natura vă cheamă, răspundeți chemării” – tinerii din Zăbriceni, Hincăuți și Parcova, uniți pentru protecția mediului apare prima dată în Realitatea.md.