Asociația Promo-LEX propune revizuirea unor noțiuni existente în Codul Electoral, în contextul alegerilor parlamentare din toamna anului curent. Directorul de program Nicolae Panfil subliniază că definirea clară a termenilor legali și existența unui cadru normativ coerent sunt esențiale pentru consolidarea democrației, protejarea pluralismului politic și prevenirea abuzurilor în timpul campaniilor electorale.
- Blocurile politice: reglementarea lor, esențială pentru democrație
Într-un stat democratic, partidele trebuie să aibă libertatea de a colabora în perioada preelectorală, iar reglementarea activității blocurilor politice ar contribui la consolidarea pluralismului politic, permițând formarea unor alianțe strategice, transparente și durabile, care pot duce la guvernări mai eficiente și mai stabile. Totuși, Asociația Promo-LEX constată că, în prezent cadrul legal de funcționare a partidelor politice nu reglementează modul de creare și funcționare a blocurilor politice.
„Pentru partidele politice, un cadru legal mai clar privind blocurile politice ar aduce beneficii concrete. În primul rând, partidele ar fi încurajate astfel să coopereze în perioada preelectorală, evitând fragmentarea scenei politice și concurența inutilă între partide cu orientări similare. În al doilea rând, reglementările ar trebui să includă reguli clare privind finanțarea activităților comune, ceea ce ar spori încrederea alegătorilor și a autorităților în integritatea acestor alianțe. Nu în ultimul rând, blocurile politice reglementate pot deveni platforme pentru fuziuni ulterioare, contribuind astfel la consolidarea sistemului de partide. Astfel, legalizarea blocurilor politice nu este doar un instrument de reglementare, ci și o oportunitate pentru partide de a-și crește impactul politic, de a atrage alegători și de a participa mai eficient la actul de guvernare”, se arată în comunicatul asociației.
Pornind de la aceste argumente, Promo-LEX consideră necesar ca subiectul dat să fie cât mai clar reglementat, să existe criterii clare formulate în lege pentru activitatea blocurilor politice, iar modul de formulare a prevederilor legale trebuie să motiveze, să încurajeze partidele politice spre formarea blocurilor politice.
„Anume din aceste considerente, în cadrul consultărilor desfășurate la Parlament, Promo-LEX a atras atenția asupra următoarelor elemente care trebuie prevăzute în legea partidelor politice cu referință la acest subiect: părțile constituente ale blocului politic; denumirea integrală, denumirea prescurtată și, după caz, simbolul blocului în formă grafică, însoțit de descrierea textuală a acestuia; obiectivele blocului politic; persoana sau organul cu drept de reprezentare (organul de conducere), datele de contact (adresa de corespondență, telefon); modalitatea de retragere a unei părți din componența blocului; procedura de dizolvare (încetare a activității) a blocului”, comunică Promo-LEX.
- Promo-LEX propune extinderea dreptului de participare la referendum
Asociația a mai recomandat, de asemenea, și revizuirea noțiunii de „participant la referendum”, astfel încât aceasta să includă nu doar partidele și blocurile electorale, ci și grupurile de inițiativă pentru colectarea semnăturilor, care astfel ar putea în continuare să facă și campanie electorală pentru cauza susținută.
În acest sens, au fost reiterate și recomandările Comisiei de la Veneția și ale ODIHR, care consideră că legislația actuală este prea restrictivă în ceea ce privește actorii eligibili să participe la campaniile pentru referendum. Potrivit acestor organizații, statutul de participant ar trebui extins și la grupuri civice sau organizații care susțin ori se opun subiectului supus referendumului.
- Reglementarea mai detaliată a noțiunii de resurse administrative
În privința utilizării resurselor administrative, Promo-LEX pledează pentru o delimitare clară între funcțiile publice și activitatea politică sau electorală. Campaniile electorale anterioare au demonstrat o creștere a cazurilor de implicare a persoanelor cu funcții de demnitate publică în activități de campanie.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Pentru a preveni aceste abuzuri, Promo-LEX propune revizuirea definiției „resurse administrative” din Codul Electoral, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, care să includă și resursele imateriale/în natură, precum și avantajele de imagine sau vizibilitate publică pe care le au demnitarii implicați în campanie. Promo-LEX accentuează că aceasta este o problemă recurentă în procesele electorale recente – doar la ultimele alegeri au fost documentate 282 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative.
Mai multe detalii pot fi consultate aici.
Articolul Promo-LEX susține reglementarea blocurilor politice și propune revizuirea unor noțiuni existente în Codul Electoral apare prima dată în Realitatea.md.