Sari la conținut

Troleibuze electrice „Made in Moldova”. Când vor apărea primele unități fabricate în țara noastră

Primele troleibuze electrice moldovenești în proporție de 100% ar putea fi construite începând cu această toamnă, după ce va fi încheiată, prima etapă a lucrărilor de construcție a fabricii de la Trușeni, a declarat directorul general al companiei, Vitalie Eșanu la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. În prezent, viitoarea fabrică se află la etapa de proiectare, iar uzina ar putea fi operațională în 6 luni.

Potrivit lui Vitalie Eșanu, fabrica din Trușeni ar putea avea o capacitate de producție maximă de 500 de unități anual, în funcție de cerere, atât din țara noastră cât și de peste hotare.

Costul pentru un troleibuz electric moldovenesc s-ar ridica la 350 de mii de euro. De asemenea vor fi create peste o sută de locuri de muncă.

„Eu cred că într-un an, doi, noi o să ajungem la 500 de unități pe an, dar limita aceasta nu este bătută în cuie, dacă va fi cerință, noi vom depune eforturi ca să o acoperim. Avem un grup de specialiști, în special ingineri, majoritatea aflați în Chișinău, dar vom avea nevoie și de forță fizică, de o echipă de muncitori, iar noi contăm foarte mult ca aceștia să fie din Trușeni”, a declarat Vitalie Eșanu

Compania condusă de Vitalie Eșanu exportă echipamente electrice de transport în peste 180 de orașe din întreaga lume. Troleibuzele din capitală, deși importate, includ și echipamente fabricate în Republica Moldova, datorită colaborării cu Regia Transport Electric Chișinău. De asemenea, anul trecut, compania a produs primele autobuze electrice pentru municipiul Bălți, a adăugat Vitalie Eșanu.

„La Bălți am mai produs încă 13 autobuze electrice. De asemenea, colaborăm cu orașul Chișinău, unde există peste 400 de troleibuze, iar echipamentele, în mare parte, sunt produse de noi și lucrăm la toate etapele. Troleibuzele cu mers autonom care circulă spre aeroport, Trușeni, Ialoveni, Stăuceni și alte localități sunt o invenție a angajaților noștri — este prima variantă de autobuze electrice”, a mai conchis Eșanu.

Primarul localității Trușeni, Viorica Beregoi, a menționat că proiectul va aduce beneficii atât țării cât și cetățenilor comunei, deoarece vor fi create noi locuri de muncă.

În prezent, ne aflăm la etapa de proiectare. Am obținut certificatul de urbanism, iar companiile implicate se ocupă acum de proiectarea fabricii. Imediat ce proiectul este finalizat, vor reveni la primărie pentru a solicita certificatul de urbanism necesar obținerii autorizației de construcție. A doua zi după eliberarea autorizației, vor avea dreptul să înceapă construcția. Din câte am înțeles, termenele vor fi foarte scurte, deoarece este vorba despre o construcție ușor demontabilă.

„Orice proiect de inovație și industrie va promova Republicii Moldova pe plan internațional și va deveni atractivă pentru investitori”, menționează vicedirectoarea Agenției de Investiții a Moldovei, Irina Tolstousov:

„Vorbim despre concepte importante la nivel global, inovație, sustenabilitate, siguranță, iar întreaga industrie contribuie la dezvoltarea acestor tendințe regionale și globale. Ne dorim ca Republica Moldova să fie cunoscută ca o țară care contribuie la inovația globală și ca o țară sustenabilă. Toți acești factori și povești de succes pe care le construim acasă ne apropie de țările din regiune”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Proiectul prevede o investiție de aproximativ 5 milioane de euro și ar urma să acopere întregul lanț de producție – de la proiectare tehnologică până la asamblare finală. În planurile de dezvoltare sunt incluse troleibuzele hibride autonome, care pot circula doar pe baterii și se reîncarcă rapid din rețeaua electrică urbană – o soluție eficientă pentru orașele mici, precum Soroca sau Ungheni.

Fabrica din Trușeni ar urma să contribuie la extinderea producției și la consolidarea poziției țării noastre ca actor regional în domeniul mobilității verzi. În perspectivă, se are în vedere și lansarea unei linii de producție pentru tramvaie, care să susțină tranziția spre un transport urban durabil în Europa de Est.

Articolul Troleibuze electrice „Made in Moldova”. Când vor apărea primele unități fabricate în țara noastră apare prima dată în Realitatea.md.