Sari la conținut

Armistițiul temporar al Rusiei a început. Ce urmează pentru Ucraina?

Armistițiul de trei zile decretat unilateral de președintele rus Vladimir Putin, pentru a marca aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste pe 9 mai, a intrat în vigoare joi.
„Încetarea focului (…) pentru comemorarea celei de-a 80-a aniversări a Marii Victorii a început”, a transmis agenția oficială rusă Ria Novosti.

Ucraina a refuzat să recunoască armistițiul, considerându-l o manevră de imagine și solicitând, în schimb, o pauză de 30 de zile în ostilități, potrivit AFP.

Cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a ordinului, la ora 21:00 GMT, Rusia și Ucraina și-au lansat atacuri aeriene reciproce. În urma acestora, mai multe aeroporturi rusești au fost închise, iar cel puțin două persoane au murit în Ucraina.

Kremlinul a precizat că va respecta armistițiul, dar va reacționa „imediat” la orice atac ucrainean.

Într-un discurs susținut miercuri seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat apelul pentru un armistițiu de 30 de zile. „Nu renunțăm la această propunere, care ar putea deschide calea diplomației. Dar Rusia nu dă niciun semn că ar fi dispusă să răspundă”, a spus el.

Putin a anunțat armistițiul pe 28 aprilie, invocând motive umanitare, ca urmare a presiunilor SUA de a opri ofensiva lansată împotriva Ucrainei în 2022.

De la preluarea mandatului în ianuarie, președintele american Donald Trump a încercat să intermedieze o încetare durabilă a focului între Moscova și Kiev, însă fără succes, Kremlinul refuzând orice concesie majoră.

Frustrare în Washington

În martie, Putin a respins o propunere comună SUA-Ucraina pentru un armistițiu necondiționat și de atunci a avut o implicare minimă în eforturile de pace inițiate de Trump. Casa Albă își exprimă tot mai des nemulțumirea față de lipsa de progrese.

„Este practic imposibil să mediem eficient fără un minim dialog direct între cele două părți”, a declarat miercuri vicepreședintele american JD Vance.

Ucraina rămâne sceptică față de intențiile Rusiei, acuzând-o de sute de încălcări în timpul unui armistițiu anterior, instituit de Paște pentru 30 de ore.

Marți și miercuri, Rusia a lansat cinci rachete balistice și 187 de drone asupra Ucrainei. Forțele aeriene ucrainene susțin că au interceptat două rachete și 81 de drone. La Kiev, o mamă și fiul ei au murit, iar șapte persoane, dintre care patru copii, au fost rănite.

La rândul său, Ucraina – care are aproximativ 20% din teritoriu ocupat de Rusia – a intensificat atacurile cu drone, afectând funcționarea aeroporturilor din Moscova și alte orașe ruse.

Îngrijorări legate de parada de 9 mai

Din cauza atacurilor, peste 350 de zboruri au fost anulate sau întârziate, afectând cel puțin 60.000 de pasageri, potrivit unei asociații a turoperatorilor ruși.

Aceste evenimente alimentează temeri privind siguranța ceremoniilor de 9 mai. Lideri străini, inclusiv președinții Chinei, Braziliei și Venezuelei, au început să sosească la Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia ia „toate măsurile necesare” pentru a garanta securitatea evenimentelor, care vor culmina vineri cu o paradă militară în Piața Roșie.

Zelenski a avertizat că Ucraina nu poate garanta siguranța demnitarilor prezenți la Moscova și a adăugat că Rusia are „motive reale de îngrijorare” privind securitatea paradei.

Ziua de 9 mai este centrală în discursul patriotic rus, care compară invazia Ucrainei cu lupta împotriva Germaniei naziste.

Articolul Armistițiul temporar al Rusiei a început. Ce urmează pentru Ucraina? apare prima dată în Realitatea.md.