Au organizat un veritabil proces de judecată, și-au asumat roluri de judecători, avocați, procurori și alte părți implicate, au aplicat litera legii, iar la final au primit aprecierea juriului. Așa s-a desfășurat ultima parte a Concursului Național în Materie de Drept, la care au participat studenții facultăților de drept de la șase universități din țară.
În cadrul ceremoniei de premiere, ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, i-a felicitat pe participanți pentru implicare, profesionalism și pentru modul în care au demonstrat ce înseamnă o societate ghidată de lege și justiție.
„Ați dat dovadă nu doar că aveți cunoștințe solide, ci și că sunteți curajoși, ingenioși și cu viziunea necesară pentru a construi o justiție mai aproape de oameni. Sunteți dovada că viitorul justiției este pe mâini bune”, a precizat ministra.
Directoarea Institutului Național al Justiției, Ramona Strugariu, a apreciat prestația studenților.
„Această competiție a scos la iveală nu doar cunoștințe solide, ci și vocație și pasiune pentru justiție” a declarat aceasta.
Astfel, Locul I a fost obținut de echipa Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, care va beneficia de stagii de practică la Ministerul Justiției.
„Este o onoare pentru noi să câștigăm locul întâi. A fost o experiență valoroasă, care cu siguranță ne va ajuta să devenim juriști mai buni.”, a declarat Iulian Starciuc, membru al echipei câștigătoare.
„Etapa de pregătire a fost dificilă. A fost o adevărată provocare să ne organizăm în doar 24 de ore. Munca în echipă și sprijinul profesorilor au fost esențiale pentru reușita noastră.”, a adăugat colega acestuia, Felicia Vîrlan.
Locul II a revenit Universității de Stat din Moldova, echipă care va efectua stagii de practică la Agenția Digitalizare în Justiție și Administrare Judecătorească. Locul III a mers către echipa de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, care va desfășura stagii la Inspectoratul Național de Probațiune.
Uniunea Avocaților a acordat premiul pentru cea mai convingătoare pledoarie, iar juriul a desemnat cel mai bun orator al competiției. Institutul pentru Politici și Reforme Europene a pus la dispoziție un stagiu de practică pentru unul dintre participanți. Toți participanții au primit diplome, medalii, cărți și rucsacuri.
Scopul Concursului Național în Materie de Drept este de a stimula gândirea juridică și spiritul critic al studenților, de a promova competiția echitabilă și colaborarea între facultăți, și de a-i ajuta să-și dezvolte abilitățile profesionale și orientarea în cariera juridică.
Concursul a fost organizat de Ministerul Justiției, în parteneriat cu Institutul Național al Justiției și Uniunea Juriștilor din Republica Moldova, cu sprijinul Consiliului Europei și al UNICEF.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Au fost desemnați învingătorii Concursului Național în Materie de Drept, organizat sub egida Ministerului Justiției apare prima dată în Realitatea.md.