Sari la conținut

Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

O analiză realizată de Watchdog.md și expusă de experta Gabriela Revenco scoate la iveală posibila implicare a unor influenceri din Republica Moldova într-o campanie de promovare a mesajelor propagandistice pro-Kremlin. Fenomenul a început să fie vizibil de la începutul lunii aprilie, când mai mulți creatori de conținut au semnalat că au primit oferte de colaborare pentru a disemina mesaje cu tentă ideologică.

Potrivit Gabrielei Revenco, „noua strategie de influențare a opiniei publice se axează pe comentarii adaptate, distribuite masiv pe conturile de Instagram ale influencerilor locali”. Aceasta a precizat că unii influenceri au ignorat ofertele, însă alții par să le fi acceptat.

Un episod semnificativ a avut loc pe 1 mai, când un grup de influenceri, printre care Ana Maria Ion, Victor Munteanu (cunoscut drept Caras) și logodnica acestuia, au participat la o excursie organizată sub sloganul „Mândria Moldovei”. La o primă vedere, evenimentul părea a fi unul turistic, însă analiza graficii campaniei a relevat similitudini izbitoare cu simbolistica Partidului „Moldova Mare” condus de Victoria Furtună.

Victoria Furtună, fostă procuroare anticorupție, a candidat independent la alegerile prezidențiale din anul trecut și, în prezent, conduce Partidul „Moldova Mare”. Revenco observă că „asocierea sloganului ‘Moldova Mare’ în postările influencerilor cu numele formațiunii politice nu poate fi întâmplătoare”.

Printre participanții la excursie s-a aflat și Tatiana Costache, cunoscută pentru difuzarea constantă a unor mesaje propagandistice, alături de soțul ei, Petru Costache. În martie 2025, Tatiana Costache a aderat oficial la partidul Victoriei Furtună.

Ana Maria Ion a declarat că a fost invitată de către Sandu Ustețchii, cunoscut sub pseudonimul Săndelu. Acesta ar fi avut legături cu acțiuni de promovare a altor candidați controversați, precum cea a lui Alexandru Stoianoglo, susținut de socialiști, în timpul campaniei prezidențiale din 2024. Anume el a racolat influenceri români pentru a promova contracandidatul Maiei Sandu care acum este președinta Republicii Moldova pentru al doilea mandat.

Bloggerița a recunoscut, ulterior, că nu a fost suficient de informată cu privire la scopul real al activității și a șters videoclipul de promovare. „Este de apreciat acest gest, însă ar fi bine ca influencerii noștri să dea dovadă de mai multă responsabilitate în raport cu ceea ce promovează, pentru că este mult mai ușor să previi decât să combați”, a comentat Gabriela Revenco.

Un alt influencer care a mers în acea excursie este Victor Munteanu, cunoscut în mediu online drept Caras. „Cu siguranță l-ați văzut sau ați auzit unele dintre expresiile sale care au devenit virale pe Tiktok. Caras a menționat de mai multe ori sintagma Moldova Mare. Exact așa se numește și partidul Victoriei Furtună. Coincidență? Eu nu cred. Este un truc psihologic pentru promovarea doamnei Furtună, similar cu fenomenul Georgescu de la alegerile prezidențiale din România din 2024, atunci când oamenii nu știau cine este Georgescu, dar au auzit despre el pe Tiktok și din acest motiv și l-au votat”.

Potrivit expertei Watchdog.md, utilizarea termenului „Moldova Mare” în postările influencerilor și imaginile cu simboluri, ca statuia lui Lenin, se încadrează într-o strategie de influență narativă promovată de Kremlin. Scopul: cultivarea unui sentiment de suveranism și distanțare față de Uniunea Europeană. „Este o metodă psihologică subtilă, dar eficientă, similară cu modelul de manipulare aplicat în România în cazul candidatului fictiv Georgescu, când oamenii au fost influențați prin vizibilitatea online, nu prin conținut politic propriu-zis”, a adăugat Revenco.

Această campanie ridică semne de întrebare privind gradul de conștientizare al publicului, dar și responsabilitatea influențelor digitale în contextul electoral actual.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin apare prima dată în Realitatea.md.