Comisia de la Veneția ar fi recomandat parlamentarilor de la Chișinău să trateze cu maximă atenție soluția pe care o vor identifica în privința creării Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), proiect votat în prima lectură în luna februarie. Cel puțin asta susține președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrebat despre discuțiile avute pe marginea proiectului cu delegația care a fost în Republica Moldova.
Dacă vor urma și alte recomandări din partea Comisiei, spune Igor Grosu, deputații vor ține cont.
„Noi o să mergem pe varianta soft. Ce înseamnă? Asta răspunde la acele temeri ale procuraturilor ca în procesul de tranziție sau comasare, sau formare a acestei instituții, să nu aibă de suferit dosarele, să nu aibă de suferit dosarele care sunt în proces, pe care sunt acțiuni de investigație în proces. Am ținut cont de aceste propuneri, așteptăm, dacă o să fie și alte propuneri, și la momentul când o să convenim că proiectul este gata atunci îl votăm.
Deci nu prin lichidare este, din câte înțelegem, recomandarea, dar prin comasare? Acum, denumirea exactă nu mi-o amintesc, dar s-a ținut cont de faptul că, domnule, să nu sufere, că asta spuneau procurorii, sunt o mulțime de dosare, sunt acțiuni de investigație în derulare. Și atunci trebuie să fim atenți la soluția pe care o găsim ca să nu fie întrerupte, oprite aceste investigații. Am fost de acord, am acceptat propunerile și mergem înainte”, a menționat Grosu.
[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/pacco-comisia-de-la-venetia-grosu.mp4″ muted=”false” thumbnails=”true”]
Amintim că, o delegație a Comisiei de la Veneția a efectuat o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 29–30 aprilie 2025, în contextul pregătirii unei opinii de follow-up privind proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Pe 20 februarie, proiectul de lege care prevede crearea Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) a fost votat în prima lectură de 61 de deputați. 21 de parlamentari au votat împotrivă, iar alți doi s-au abținut.
Potrivit autorilor proiectului, PACCO va fi specializată în două domenii – combaterea infracțiunilor de corupție și a faptelor conexe actelor de corupție și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii. Instituția va conduce urmărirea penală în cauzele privind infracțiunile în care urmărirea penală este exercitată de către organele de urmărire penală ale organelor centrale de specialitate. PACCO va mai exercita și va conduce urmărirea penală în cauzele transmise acesteia pentru instrumentare de către Procurorul General și va reprezenta învinuirea în instanța de fond, de apel și de recurs în cauzele menționate.
Din cauza acestui proiect, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a demisionat, iar pe arena politică s-a iscat un adevărat scandal. Au apărut mai multe critici asupra documentului, iar experți din justiție au cerut retragerea proiectului.
Articolul La ce etapă se află crearea PACCO, după vizita delegației Comisiei de la Veneția la Chișinău – VIDEO apare prima dată în Realitatea.md.