Sari la conținut

Uniunea Europeană dă în judecată cinci state membre pentru ignorarea Legii serviciilor digitale

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Cehiei, Ciprului, Poloniei, Portugaliei și Spaniei pentru că nu au aplicat corect Legea privind Serviciile Digitale (DSA), a anunțat instituția miercuri, informează Euronews.

DSA, care are ca scop protejarea utilizatorilor împotriva conținutului și produselor ilegale online, a intrat complet în vigoare în februarie anul trecut. Până atunci, statele membre erau obligate să desemneze o autoritate națională responsabilă de supravegherea aplicării normelor.

Aceste autorități trebuie să colaboreze cu Comisia Europeană, care monitorizează direct cele mai mari platforme, cu peste 45 de milioane de utilizatori lunar.

De asemenea, statele erau obligate să ofere autorităților de reglementare suficiente competențe și resurse pentru îndeplinirea atribuțiilor, precum și să stabilească norme privind sancțiunile pentru încălcările DSA.

Potrivit declarației Comisiei, Polonia nu a desemnat și nici nu a împuternicit o autoritate care să aplice Legea privind Serviciile Digitale. Cehia, Cipru, Spania și Portugalia au desemnat autorități, dar nu le-au acordat competențele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile conform regulamentului.

Procedura de încălcare a dreptului UE a fost inițiată la începutul anului 2024, când Comisia a trimis scrisori de notificare oficială celor cinci state, însă niciuna nu a adoptat măsurile cerute între timp.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Într-un demers separat, Comisia a anunțat că a intensificat procedura împotriva Bulgariei pentru neîndeplinirea obligației de a împuternici o autoritate națională și de a stabili sancțiuni pentru încălcările DSA. Dacă Bulgaria nu remediază deficiențele în termen de două luni, riscă, la rândul său, să fie acționată în instanță.

De la sfârșitul anului 2023, când DSA a devenit aplicabil celor mai mari platforme online, Comisia a lansat mai multe investigații privind posibile încălcări. Anchetele care vizează platforme precum X (fostă Twitter), TikTok și Meta – nu au fost încă finalizate.

Articolul Uniunea Europeană dă în judecată cinci state membre pentru ignorarea Legii serviciilor digitale apare prima dată în Realitatea.md.