Procesul de aderare la Uniunea Europeană nu este ușor, însă merită tot efortul depus. UE înseamnă pace, oportunități pentru studenți, salarii mari, oameni mai fericiți și siguranță în ziua de mâine. De această părere este ambasadoarea Croației la Chișinău, cu sediul la Bucuresti, Marija Kapitanovič, aflată pentru câteva zile în țara noastră, care a oferit un interviu în exclusivitate la RLIVE TV.
Croația a aderat la UE la 1 iulie 2013, iar de atunci, treptat, oamenii au început să trăiască în bunăstare, mai spune ambasadoarea.
„Când vorbim despre avantaje, sunt multe. Trebuie să evidențiez de la bun început că nu toate sunt tangibile și vizibile în mod imediat. Poate că aceasta este una din cele mai mari provocări a acestei integrări europene, pentru că durează în timp. În cazul Croației, pentru noi era important să facem parte din familia europeană și să fim mai vizibili. Oportunitățile economice, acestea au fost deschise, ne-au adus beneficii economice, cum ar fi standarde de viață mai bune, creșterea economică, creșterea treptată a salariilor, o scădere a șomajului. Dobânzi bune la credite. De asemenea, a crescut și venitul gospodăriilor casnice.
De asemena, un alt avantaj pe care vreau să-l menționez, agricultura. În domeniul agriculturii, fermierii mici, dar și producătorii agricoli, au trebuit să se ajusteze la standardele fitosanitare, veterinare și de siguranță alimentară. Și la început nu a fost ușor, pentru că trebuia să schimbe foarte multe lucruri în modul în care depoziteau alimentele, dar a meritat. În cele din urmă, lucrătorii agricoli, în zilele noastre, sunt competitivi pe piața europeană.
Ceea ce a fost vizibil imediat după aderare a vizat studenții. Ei au putut să meargă să studieze în alte țări, erau mai multe oportunități pentru ei sau pur și simplu să facă o parte din studii, cum ar fi masteratul în altă țară. Și, încă un lucru, mobilitatea pasagerilor. Deși am aderat la zona Schengen la începutul lui 2013, oricum, tranzitarea hotarului, procesul acesta, atunci când am aderat la UE, era cu mult mai facil, cu mult mai ușor. După câțiva ani, lucrătorii noștri puteau să meargă în altă țară mai ușor. Procedura de a obține un permis de lucru era mult mai rapidă și mai simplă”, a menționat Marija Kapitanovič.
Sărăcie este și în UE, dar „nu în cifre mari”. Cetățenii din Croația nu au frica zilei de mâine, ei se gândesc unde să-și cumpere o casă la bătrânețe, mai aproape de mare sau munți, explică ambasadoarea.
„Când vorbim despre statele membre UE, nu putem vorbi despre sărăcie. Bun, sărăcia există, dar nu este foarte vizibilă, nu este în cifre mari. Familiile, oamenii reușesc să aibă o viață decentă. Foarte important acest lucru. Își pot permite din salariu să plătească utilitățile, să meargă în vacanțe – de vară și iarnă, să se poată bucura de hobby-urile lor, să plătescă pentru aceste hobby-uri. Despre asta este Uniunea Europeană și ei se simt în siguranță că nu trebuie să se gândească la ziua de mâine or dacă pot să ajungă cu salariul primit până la sfârșitul lunii. Odată ce se pensionează, ei se gândesc să cumpere o casă într-un stat cu ieșire la Marea Mediterană, să stea la mare, în munți, este o viață decentă. Oamenii din orice țară merită. Și aceasta este Uniunea Europeană. Marea parte a statelor membre au sisteme de educație bune. Tinerii reușesc să studieze în universități bune, să lucreze în companii bune”, a spus Kapitanovič.
Diplomata urmărește cu atenție parcursul european al țării noastre și a ținut să ofere câteva sfaturi.
„Merită efortul. Pentru că ceea ce pot să spun eu, din exemplul țării mele, standardele de viață sunt mai bune. Și odată ce am aderat la UE, suma de bani din fondurile europene a crescut și mai mult, și oamenii au putut să-i folosească. Pot să vă dau un exemplu clar, mulți din prietenii mei au reușit să folosească banii europeni pentru a pentru a-și construi case mici, pentru a oferi cazare turiștilor cu piscine mici. Au făcut totul cu banii europeni.
Dar, este nevoie ca în țară să aveți consens politic, mai ales în Parlament, atunci când este vorba despre integrarea europeană. Când am început acest proces, toate partidele politice din Croația au făcut un fel de alianță pentru pactul european. Ce înseamnă acest lucru? A fost un consens general care spunea că toate partide politice vor lucra și vor ajuta, vor sprijini guvernul pe calea integrării europene pentru ca Croația să devină membră UE. Al doilea lucru foarte important este coordonarea eficientă și cooperarea bună între instituțiile guvernamentale care se ocupau de realizarea reformelor și coordonarea bună între ei. Evident, lucrul asupra reformelor. Unele din ele erau destul de dificile, cum ar fi reforma justiției. (…). Ceea ce ne-a ajutat foarte mult a fost programul de burse pentru funcționari publici. Adică, Guvernul finanța bursele în străinătate, în mare parte în statele membre UE, pentru funcționarii publici tineri. Ei făceau masterate pe integrarea europeană. Odată ce veneau înapoi, ei erau obligați să lucreze în administrația publică pe procursul a trei sau cinci ani. Ei semnau un contract cu guvernul și reveneau cu cunoștințe câștigate din statele membre. Reușeau să implementeze aceste cunoștințe. Noi am avut un echilibru bun între funcționarii publici tineri și acei cu mai multă experiență, cu vechime, pentru a lucra eficient asupra reformelor”, a conchis ambasadoarea.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
[bzplayer youtube=”https://youtu.be/vBXmH0eEX0s” muted=”false”]
Articolul Oamenii duc o viață decentă în UE! Ambasadoarea Marija Kapitanovič, despre drumul Croației spre familia europeană apare prima dată în Realitatea.md.