Dacă nu ne cunoaștem istoria, pierdem libertatea – este mesajul transmis de președinta Maia Sandu, la „Новая неделя” de la TV8, după ce proiecția filmului „Siberia din oase” în școli a stârnit controverse. Șefa statului consideră nejustificate dezbaterile la acest subiect, odată ce documentarul reflectă realitatea prin care au trecut părinții și bunicii noștri.
Invitată în cadrul emisiunii, președinta Maia Sandu a declarat, referindu-se la scandalul generat de proiecția „Siberia din oase”, că memoria deportărilor trebuie păstrată vie, deoarece educația despre trecut este o condiție esențială pentru protejarea valorilor democratice.
„Nu înțeleg de ce au apărut aceste controverse. Este istoria noastră, este ceea ce li s-a întâmplat părinților, bunicilor noștri. Dacă nu vom cunoaște aceste lucruri, dacă nu vom vorbi despre ele, atunci nu vom putea aprecia libertatea noastră și nu vom ști cum să o apărăm”, a declarat Sandu.
Președinta a adăugat că libertatea înseamnă, printre altele, că nimeni nu intră în casa ta în toiul nopții, nu te duce în Siberia și nu îți confiscă bunurile.
„Uneori am impresia că nu conștientizăm pe deplin ce înseamnă libertatea și de ce trebuie să luptăm pentru a rămâne într-o lume liberă”, a conchis șefa statului.
[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/siberia.mp4″ muted=”false”]
Într-o postare pe Facebook, regizoarea filmului „Siberia din oase” a salutat inițiativa de a rula filmul în toate școlile, argumentând că e timpul ca noua generație să cunoască adevărul: „În toată țara, în școli s-a vizionat filmul „Siberia din oase” și s-a vorbit despre deportări. A fost o lecție de istorie necesară! Da, da! Nu putem șterge cu buretele dramele atâtor mii de basarabeni represați. Am ținut sub preș acest subiect atâtea decenii! E timpul să vorbim deschis și onest despre aceste lucruri (…)”.
Regizoarea a răspuns ferm și criticilor: „Semnul 14+. Nu există acest avertisment pe afișul filmului sau pe pagina lui. Afișul îl găsiți în galeria foto. Din 2019, când am lansat acest film, am avut zeci de proiecții pentru spectatori de diferite vârste, am fost invitați în foarte multe școli din țară, am văzut reacția copiilor, filmul le-a trezit compasiune și empatie. Am avut proiecții speciale pentru școli în Lituania. Timp de 2 zile, elevii lituanieni mergeau organizat la acest film. Autoritățile de acolo doar au salutat acest eveniment”.
[bzplayer youtube=”https://www.youtube.com/watch?v=7APJFgEBIHA&ab_channel=CRONOGRAFIDFF” muted=”false”]
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Maia Sandu: Educarea despre trecut ne ajută să prețuim libertatea și să protejăm valorile democratice apare prima dată în Realitatea.md.