Sari la conținut

Ministerul Educației reduce numărul activităților extracurriculare din școli. Vor rămâne doar trei

Ministerul Educației și Cercetării simplifică lista activităților extracurriculare din școli. Instituțiile nu vor mai fi obligate să dedice săptămâni diferitor evenimente sau subiecte. Corina Lungu, șefa Direcției politici în învățământul general, Ministerul Educației și Cercetării, a declarat în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV că începând de anul viitor vor rămâne doar trei decade obligatorii pentru toate instituțiile de învățământ.

„Prima decadă din luna septembrie vizează activități extracurriculare legate de valorile naționale, cum ar fi Limba Noastră, Ziua Independenței, Armata Națională. A doua decadă se desfășoară în luna martie și este în memoria celor căzuți la datorie în Războiul pentru apărarea independenței și integrității teritoriale. A treia decadă are loc în luna mai și este dedicată valorilor general umane pornind de la evenimentelor din această lună”, a specificat Corina Lungu.

Potrivit ei, școlile vor putea alege să desfășoare și alte activități pe care le consideră relevante pentru comunitatea lor, nu înainte de a discuta aceste teme cu elevii, părinții și grupul profesoral.

Prezentă în studio, Ludmila Tihonov, profesoară de istorie la Liceul „Alexandru Donici” din Peresecina, Orhei, a salutat inițiativa și a menționat că studierea istoriei localităților este o prioritate pentru instituțiile de învățământ din sate.

„Toate satele ar fi bine să aibă monografia lor, așa cum are și localitatea Peresecina la care au lucrat doi profesori de istorie și unul de limbă română. Elevilor noștri le vine ușor atunci când au activități de cercetare să se documenteze, fie că este vorba de evul mediu sau epoca modernă. Dar cercetarea și elaborarea unor monografii este o activitate migăloasă și solicită multă muncă de arhivă. Nu întotdeauna un profesor cu o normă didactică mare reușește să lucreze la o monografie”, a menționat Ludmila Tihonov.

Actuala curriculă școlară prevede dezvoltarea unor proiecte de studiere a istoriei locale în cadrul mai multor discipline școlare. Ministerul Educației și Cercetării este acum în proces de dezvoltare a unui suport metodologic pentru predarea subiectelor sensibile din istorie. Documentul va include aspecte care țin predarea temelor despre deportări, foamete sau Holocaust și va fi o resursă educațională suplimentară pentru cadrele didactice.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Ministerul Educației reduce numărul activităților extracurriculare din școli. Vor rămâne doar trei apare prima dată în Realitatea.md.