Comisia Europeană se pregătește să aplice o amendă uriașă companiei chineze care deține TikTok, acuzând lipsa de transparență în legătură cu conținutul publicităților, publicul țintit și identitatea finanțatorilor campaniilor publicitare.
Comisia Europeană acuză TikTok că nu respectă regulile UE privind transparența reclamelor. Platforma ar putea fi amendată cu până la 6% din veniturile sale globale.
Comisia Europeană a constatat, în mod preliminar, că registrul de publicitate al TikTok nu este conform cu legislația Uniunii Europene. Potrivit raportului publicat joi, platforma nu oferă suficiente date despre cine plătește pentru reclame, cine este vizat de acestea și ce conținut publicitar este promovat.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
TikTok nu „furnizează informațiile necesare despre conținutul reclamelor, utilizatorii vizați de reclame și cine a plătit pentru reclame și, de asemenea, nu permite publicului să caute reclame”.
Această lipsă de transparență ar putea atrage o sancțiune severă: dacă neregulile sunt confirmate, Comisia poate aplica o amendă de până la 6% din veniturile globale anuale ale companiei.
TikTok are dreptul la replică
În acest stadiu, TikTok are posibilitatea să răspundă acestor acuzații și, eventual, să propună măsuri pentru remedierea problemelor, evitând astfel amenda.Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că TikTok „revizuiește constatările preliminare ale Comisiei” și că firma rămâne „angajată să își îndeplinească obligațiile în temeiul DSA”.
„Deși susținem obiectivele regulamentului și continuăm să îmbunătățim instrumentele noastre de transparență publicitară, nu suntem de acord cu unele dintre interpretările Comisiei și observăm că îndrumările sunt furnizate prin intermediul unor constatări preliminare, mai degrabă decât prin intermediul unor orientări publice clare”, a adăugat compania.
Alte investigații și măsuri recente
TikTok este a doua platformă care primește un astfel de avertisment din partea Uniunii Europene în baza noii Legi privind serviciile digitale, după X, deținută de Elon Musk, vizată de o investigație similară în vara anului trecut.
Ancheta Comisiei împotriva TikTok a început în februarie 2024 și vizează mai multe aspecte, aflate încă în analiză: designul care creează dependență, protecția minorilor și accesul la date pentru cercetători.
Între timp, Comisia a încheiat o altă investigație DSA după ce TikTok a acceptat să nu lanseze funcții de recompensă în versiunea lite a aplicației, testată în Franța și Spania.
Articolul TikTok, pe cale să fie amendată de Comisia Europeană. Care este motivul? apare prima dată în Realitatea.md.