Sari la conținut

Deputat PAS, despre „pelerinajele” la Moscova: Oamenii văd cine folosește amvonul bisericii pentru a face politică

  • de

Statul nu ar trebui să se implice sub nici-o formă în treburile bisericești, spune deputatul PAS, Andrian Cheptonar, invitatul emisiunii „Realitatea te privește” de la RLive TV. Potrivit lui, oamenii și așa văd cine folosește biserica pentru a face politică.

„Este principial greșit să fie folosită expresia că statul a scăpat de sub control biserica. Statul sub nici-o formă nu trebuie să controleze procesele din nici-un cult bisericesc. Oamenii trebuie să fie cei care aleg la ce biserică se duc, la ce mitropolie, la ce confesiune religioasă. Oameni văd și oamenii înțeleg cine folosește amvonul bisericii pentru a promova și a face politică. Cu siguranță enoriașii se vor muta la alți preoți, eventual la aceeași mitropolie sau alte. Nu toți preoții Mitropoliei Moldovei sunt aliniați în această direcție. Eu cred că ar fi greșit să spunem  că Mitropolia Moldovei e în întregime susține sau că toți preoții merg. Nu este așa. Oamenii sunt cei care văd și dau aprecieri. Statul nu ar trebui să se implice în nici-o formă”, spune deputatul PAS.

Amintim că Mitropolia Moldovei s-a pomenit în centrul unui scandal, după ce mai mulți clerici au făcut „pelerinaje” în Rusia. Presa a scris că aceste vizite ar fi plătite de politicianul fugar Ilan Șor.

În încercarea de a opri criticile, Mitropolia Moldovei s-a contrazis în declarații. Inițial, responsabilii din cadrul instituției laice susțineau că nu știu cine finanțează deplasările, apoi au anunțat că Patriarhia Rusiei ar organiza pelerinaje pentru clericii din Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Deputat PAS, despre „pelerinajele” la Moscova: Oamenii văd cine folosește amvonul bisericii pentru a face politică apare prima dată în Realitatea.md.