Sari la conținut

Dispută pe pavilionul „Moldova” de la VDNH: Moscova vrea rezilierea contractului pentru utilizare necorespunzătoare

  • de

Autoritățile din Moscova vor să rezilieze contractul de închiriere pentru pavilionul „Moldova” de la VDNH, invocând utilizarea necorespunzătoare a spațiului de către compania C.I.E Moldexpo S.A., reprezentantă a Guvernului Republicii Moldova. Pavilionul, destinat expozițiilor și promovării culturii naționale, este folosit pentru activități comerciale nespecificate în contract, inclusiv operarea unor cafenele. Departamentul pentru Proprietate Urbană din Moscova a depus o cerere de reziliere a contractului la Tribunalul de Arbitraj, iar litigiul este în curs de desfășurare. „Arbiei Grup”, subînchiriatorul spațiului, contestă decizia autorităților. Experții consideră că, date fiind încălcările constatate, șansele Moscovei de a câștiga disputa sunt mari, scrie Rbc.ru.

Autoritățile din Moscova au decis să rezilieze contractul de închiriere pentru pavilionul „Moldova” de la VDNH cu compania care acționează în interesul guvernului acestei țări. Clădirea este folosită în mod necorespunzător: acolo se află cafenelele „Drujba” și „Tot samîi ceburek”.

Departamentul pentru Proprietate Urbană din Moscova (DGI) a decis să rezilieze contractul de închiriere pentru pavilionul „Moldova” (nr. 10) de la Expoziția Realizărilor Economiei Naționale (VDNH) cu compania C.I.E Moldexpo S.A. Conform unei declarații depuse pe 26 iulie la Tribunalul de Arbitraj din Moscova, departamentul a solicitat anularea contractului.

În cererea de chemare în judecată, DGI solicită, de asemenea, anularea acordului de subînchiriere a acestui obiect de către compania „Arbiei Grup” și restituirea spațiilor „în formă liberă”. Alte detalii nu sunt dezvăluite în document.

Tribunalul a lăsat cererea fără examinare până la 2 septembrie, conform unei decizii (o actualizare ulterioară a statutului cererii nu este disponibilă în dosar), iar pe 30 august, DGI a depus o moțiune.

Ce este pavilionul „Moldova”?

Clădirea, cu o suprafață totală de 2,7 mii de metri pătrați, este unul dintre pavilioanele naționale ale fostelor republici sovietice de pe teritoriul VDNH. A fost construită în 1951 după proiectul arhitecților Fiodor Naumov, Anatolii Zaharov și Vladislav Tukanov și a primit numele „RSS Moldovenească”. Expoziția sa reflecta istoria și cultura țării, precum și realizările acesteia în agricultură și industrie. În 1963, după trecerea expoziției la principiul pe ramuri, pavilionul a fost redenumit „Standarde”. Tot atunci, au început să fie prezentate în el cercetări științifice și realizări în domeniul metrologiei. În anii 1990, în această clădire, la fel ca în multe alte obiecte de la VDNH, au apărut tarabe comerciale.

În 2011, pavilionul a fost dat în concesiune pe termen lung Moldovei pentru crearea unui centru național de comerț și expoziții. Acordul de creare a unui astfel de centru pe teritoriul VDNH (pe atunci cunoscut sub numele de VVC) a fost semnat în iunie 2011 de guvernele Rusiei și Republicii Moldova. Ministerul Economiei și Infrastructurii al țării a fost însărcinat să supravegheze proiectul: C.I.E Moldexpo S.A., autorizată de acesta, a devenit chiriașul obiectului în 2012 (contractul, în baza unui acord interguvernamental, a fost încheiat cu administrația teritorială a Rosimushchestvo pentru Moscova). În 2014, această structură a subînchiriat spațiile către compania „Arbiei Grup”, care a fost implicată în reconstrucția obiectului.

Reabilitarea pavilionului a fost finalizată până în 2019. Proprietarul „Arbiei Grup”, Viktor Evstifeev, a declarat anterior că clădirea „se afla într-o stare de avarie și a adus multe surprize, schimbând planurile inițiale și calculele de costuri”. Acum, în clădire se află un restaurant cu specific moldovenesc „Leon”, spații de expoziție și comerciale.

Nemulțumirile autorităților din Moscova

Pavilionul nr. 10 „Moldova” este proprietatea orașului și a fost dat în concesiune către C.I.E. Moldexpo S.A. pentru organizarea de expoziții, activități comerciale, evenimente culturale și deschiderea de restaurante sau cafenele cu specific național, a explicat un reprezentant al DGI pentru RBC.

În martie 2024, în pavilion a avut loc o inspecție interdepartamentală, în cadrul căreia s-a constatat utilizarea necorespunzătoare a obiectului și prezența unor organizații terțe fără acordul orașului, a declarat DGI. Din acest motiv, s-a luat decizia de a se adresa Tribunalului de Arbitraj cu o cerere de reziliere a contractului de concesiune și de eliberare a clădirii, explică reprezentantul departamentului. În prezent, se desfășoară litigii, a menționat acesta.

RBC a găsit informații despre inspecția pavilionului și în dosarul litigiilor de arbitraj. În luna mai a acestui an, „Arbiei Grup” s-a adresat tribunalului de arbitraj din Moscova cu o cerere, solicitând să fie declarate ilegale și nefondate concluziile comisiei. Pârâții în acest proces sunt Ministerul Dezvoltării Economice, DGI, Inspecția de Stat pentru Imobiliare și AO „VDNH”.

Conform dosarului, inspecția a fost declanșată de o scrisoare a AO „VDNH” din 16 februarie către Ministerul Dezvoltării Economice, în care au fost descrise plângeri ale vizitatorilor pavilionului „cu privire la lipsa expozițiilor, evenimentelor și activităților legate de Republica Moldova”. În timpul inspecției, s-a constatat că „în obiect nu există identificarea centrului de expoziții și comerț «Moldova», și anume nu conține elemente de cultură națională și produse fabricate în această țară. În plus, meniul restaurantului «Leon» conține doar șase feluri de mâncare moldovenească. De asemenea, în documente se menționează că în pavilion există pereți despărțitori de sticlă în spațiile de sub scări, „formând camere separate”. În acestea „se află zona de preparare pentru cafeneaua «Drujba» și «Tot samîi ceburek», precum și un număr minim de locuri pentru șezut, a constatat inspecția. În hotărârea instanței se menționează că, pe 16 aprilie, DGI a trimis către C.I.E Moldexpo S.A. o cerere prin care propunea ca, în termen de o lună, să înceapă utilizarea spațiului conform destinației sale și să-l elibereze de utilizatori terți.

Tribunalul de Arbitraj din Moscova a respins, în luna iulie, cererea „Arbiei Grup”, iar compania a depus o contestație la această decizie.

RBC a trimis solicitări către C.I.E Moldexpo S.A., „Arbiei Grup”, AO „VDNH” și Ambasada Republicii Moldova la Moscova. Ministerul Dezvoltării Economice și Inspecția de Stat pentru Imobiliare au redirecționat cererea către DGI.

Majoritatea contractelor de închiriere pentru imobilele din Moscova sunt încheiate cu așa-numitele obligații de investiții, spune partenerul Pen & Paper, Serghei Ucitel. Potrivit lui, acestea pot include reparații capitale sau reconstrucția obiectului, menținerea unui anumit tip sau profil de activitate în clădire, cerințe de aspect exterior sau organizarea unor evenimente în interesul orașului. Forma unui astfel de acord este tipică, fiind elaborată de DGI în interesul orașului, menționează avocatul. Încălcarea acestor clauze îi oferă dreptul de a solicita rezilierea unilaterală a contractului de închiriere, explică expertul. Având în vedere încălcările stabilite ale contractului de închiriere, perspectivele ca instanța să accepte cererea DGI sunt mari, consideră Ucitel.

Decizia asupra cererii prin care „Arbiei Grup” încearcă să conteste rezultatele inspecției pavilionului „Moldova” nu a intrat încă în vigoare, deoarece compania a depus o contestație, reamintește Pavel Grigoriev, avocat senior la biroul de avocatură „Propozitum”. Contestația, spune el, a fost depusă la două zile după ce DGI a înaintat cererea de reziliere a contractului, adaugă el. Cele două procese pot fi considerate interconectate, deoarece faptele stabilite de instanță.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Dispută pe pavilionul „Moldova” de la VDNH: Moscova vrea rezilierea contractului pentru utilizare necorespunzătoare apare prima dată în Realitatea.md.