Sari la conținut

Guvernul și Poliția de Frontieră dezmint „exodul moldovenilor”: Cifrele discutate se referă la călătoriile temporare

  • de

În anumite surse, circulă o informație falsă despre plecările cetățenilor noștri din Republica Moldova. Cifrele despre care se discută se referă la călătoriile temporare, nicidecum la plecări din țară. Între 1 ianuarie și 5 septembrie 2024, din Republica Moldova au ieșit 310 265 de cetățeni moldoveni, dar au revenit 850 198 de cetățeni moldoveni. Așadar, numărul celor care revin este mai mare decât al celor care ies din țară. Cu aceste precizări a venit atât Guvernul Republicii Moldova, cât și Poliția de Frontieră.

„Moldovenii călătoresc și acest lucru se datorează libertății de circulație de care ne bucurăm. Fie că merg la studii, la muncă, în vacanță sau vizitează rudele, majoritatea se întorc. Mulți dintre noi au dublă cetățenie, iar mobilitatea este un drept de care ne bucurăm cu toții. Este important să analizăm aceste date cu grijă, să prezentăm informațiile corect și să nu tragem concluzii pripite doar dintr-un titlu. Călătorii sigure și reveniri acasă cu impresii frumoase le dorim tuturor cetățenilor!”, a anunțat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit, Poliției de Frontieră, numărul traversărilor frontierei de stat a crescut semnificativ, reflectând expansiunea rutelor internaționale, în special a curselor aeriene, și o mobilitate sporită a cetățenilor moldoveni. În anul curent, se observă o creștere a numărului de cetățeni moldoveni care călătoresc, dus – întors în Moldova.

„Este important să comparăm aceste date cu numărul cetățenilor care s-au întors în Moldova în aceeași perioadă. Astfel, între 1 ianuarie și 5 septembrie 2024, din Republica Moldova au plecat 310.265 cetățeni moldoveni, în timp ce în aceeași perioadă au revenit 850.198 cetățeni moldoveni. Aceasta indică faptul că nu există un exod al moldovenilor, ci doar o mobilitate sporită”, susține Poliția de Frontieră.

De asemenea, s-a confirmat declarația Guvernului că cifrele furnizate de Poliția de Frontieră reflectă mișcările temporare ale cetățenilor moldoveni și nu indică faptul că aceștia au părăsit permanent teritoriul țării. Aceste date se referă la persoanele care au fost în afara țării pentru anumite perioade, dar care nu au părăsit Republica Moldova în mod permanent.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Guvernul și Poliția de Frontieră dezmint „exodul moldovenilor”: Cifrele discutate se referă la călătoriile temporare apare prima dată în Realitatea.md.