Sari la conținut

Usatîi: Se pregătește furtul Portului Fluvial Ungheni, din care face parte și cel de la Giurgiulești

  • de

Renato Usatîi acuză guvernarea că ar pregăti furtul Portului Fluvial Ungheni, din care face parte și Portul de pasageri și marfă Giurgiulești. Politicianul a prezentat o investigație, care conține multe materiale și presupuse probe despre această posibilă infracțiune. Potrivit lui, în schema respectivă ar putea fi folosite și unele elemente care au fost utilizate la „furtul miliardului”, acum zece ani.

Liderul „Partidului Nostru” a precizat că privatizarea acestui obiectiv strategic al statului ar urma să fie realizată prin intermediul așa-zisului parteneriat public-privat, deși concesionările au fost interzise. Decizia respectivă ar putea fi luată nu de Parlament, ci de Guvern, prin asumarea răspunderii, exact așa cum s-a făcut în cazul fraudei bancare.

Potrivit politicanului, semnarea acordului de consultanță la tema privatizării deja a fost avizat de comisia parlamentară pentru relații externe, urmând să fie aprobat în cel mai scurt timp și de Guvern.

„La Acordul de consultanță, Spînu a pregătit și un „gambit” juridic. Dacă după conferința de astăzi Maia Sandu va solicita deputaților să nu ratifice acest Acord de consultanță, documentul va putea fi ratificat de Guvern. Conform textului, Acordul intră în vigoare la data ratificării. Dar nu este indicată instituția de stat care o va face. Acest text este bine gândit și pare la prima vedere că Parlamentul este instituția, care poate ratifica acest acord. Dar Guvernul poate angaja răspunderea asupra proiectului de lege pentru ratificarea lui”, se arată în materialele prezentate.

Dacă în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului sau dacă moţiunea de cenzură depusă este respinsă, proiectul de lege se consideră adoptat şi devine executoriu pentru Guvern. Usatîi afirmă că, „conform surselor din cadrul PAS, pentru examinarea moțiunii nu se va asigura cvorum”.

Politicianul s-a adresat guvernului și a solicitat să nu aprobe proiectul acestui acord, menționând că întreprinderea Portul Fluvial Ungheni este profitabilă și nu ar avea nevoie de parteneriate publice-private dubioase.

Acordul de prestări servicii de consultanță pentru tranzacții ar urma să fie semnat între Guvern și Corporația Financiară Internațională. Documentul prevede că Guvernul va plăti Corporației Financiare Internaționale 1,1 milioane de dolari pentru serviciile ei, inclusiv un „bonus”. Cheltuieli uriașe sunt prevăzute și pentru o eventuală denunțare a acordului de către partea moldovenească.

Liderul Partidului Nostru a mulțumit „unor membri ai partidului de la guvernare PAS” pentru că i-au dezvăluit această schemă și au „muncit alături la realizarea investigației”.

„Este demonstrare a faptului că în acest partid există și oameni buni”, a conchis politicianul. Totodată, el susține că spera ca președinta să vină „cu o replică la această investigație”.

Materialul la care face referire Usatîi poate fi citit integral AICI . Redacția Realitatea va asigura dreptul la replică celor care se simt vizați, dacă persoanele și instituții vor dori să își expună punctul de vedere.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/MUuggjSKUR8″ muted=”false”]

Articolul Usatîi: Se pregătește furtul Portului Fluvial Ungheni, din care face parte și cel de la Giurgiulești apare prima dată în Realitatea.md.