Sari la conținut

Biden ar putea autoriza Ucraina să atace cu rachete cu rază lungă. Rusia promite un „răspuns adecvat”

  • de

Kremlinul a afirmat miercuri, 11 septembrie curent, că Rusia va da ceea ce a numit drept un „răspuns adecvat” în cazul în care SUA permit Ucrainei să atace în profunzime teritoriul rus cu rachete ATACMS, cu rază lungă de acţiune, relatează Reuters şi AFP.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Washingtonul pare să fi luat deja o decizie în acest sens.

„Orice decizie de acest gen luată de Occident (…) este dovada suplimentară a caracterului justificat, necesar şi fără alternativă al operaţiunii speciale” din Ucraina, a adăugat Peskov.

Marţi, preşedintele american, Joe Biden, a asigurat că Statele Unite „lucrează” pentru a autoriza Ucraina să folosească rachete cu rază mai lungă de acţiune împotriva Rusiei.

„Lucrăm la asta”, a spus liderul de la Casa Albă, întrebat în legătură cu solicitarea insistentă a omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care vrea să poată lovi bazele din care îşi lansează atacurile armata rusă.

Kievul le cere aliaţilor săi să ridice restricţiile pentru a-i permite să lovească în adâncime pe teritoriul Rusiei ţinte militare considerate „legitime”, cum ar fi bazele aeriene de pe care decolează avioanele care bombardează Ucraina.

Surse au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că SUA se apropie de un acord vizând livrarea de astfel de arme Ucrainei, dar Kievul va trebui să aştepte câteva luni, până la reglementarea unor probleme tehnice.

Rusia va considera Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor ca fiind participanţi în războiul din Ucraina şi Moscova va folosi arme mai puternice în cazul în care Occidentul va permite Kievului să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, a declarat miercuri un important legislator rus, transmite Reuters.

SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie „devin părţi în războiul din Ucraina”, a transmis pe reţeaua Telegram Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de stat, camera inferioară a parlamentului rus.

„Toate acestea vor duce la faptul că ţara noastră va fi nevoită să răspundă prin utilizarea de arme mai puternice şi distructive pentru a-şi proteja cetăţenii”, a adăugat politicianul rus.

Întrebat, marţi, dacă Statele Unite vor ridica restricţiile respective, preşedintele american Joe Biden a declarat că administraţia sa „lucrează acum la acest lucru”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că preşedinţia rusă a fost realmente nemulţumită de modul în care a fost invocat numele preşedintelui Vladimir Putin în dezbaterea electorală dintre cei doi candidaţi la Casa Albă, fostul preşedinte Donald Trump din partea Partidului Republican şi vicepreşedinta Kamala Harris, nominalizată de Partidul Democrat, transmite Reuters.

Peskov le-a spus ziariştilor că numele lui Putin a fost folosit într-o luptă politică din SUA, ceea ce „chiar nu ne-a plăcut deloc”.

El a afirmat că Statele Unite au o atitudine ostilă şi negativă faţă de Rusia, iar Moscova speră că astfel de referiri la preşedintele rus nu vor mai apărea în discursurile candidaţilor americani.

Săptămâna trecută, Casa Albă comunicase că Putin nu ar mai trebui să comenteze despre alegerile prezidenţiale din SUA. Liderul de la Kremlin declarase, aparent în glumă, că o preferă pe Harris lui Trump, inclusiv datorită râsului ei „molipsitor”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Biden ar putea autoriza Ucraina să atace cu rachete cu rază lungă. Rusia promite un „răspuns adecvat” apare prima dată în Realitatea.md.