Sari la conținut

Londra va permite folosirea rachetelor Storm Shadow pe teritoriul Rusiei: „Un răspuns la escaladarea lui Putin”

  • de

Guvernul britanic a acceptat să permită Ucrainei utilizarea rachetelor de croazieră Storm Shadow împotriva țintelor militare din Rusia, dar o decizie finală va fi luată abia vineri, în cadrul întâlnirii de la Washington dintre premierul Keir Starmer și președintele Joe Biden, conform unor surse guvernamentale citate de The Guardian, transmite libertatea.ro.

Cei doi lideri vor discuta despre războiul din Ucraina și soluțiile posibile pentru încheierea acestuia, ca parte a unei conversații mai ample despre politica externă. După vizita lui Starmer la Washington, care este a doua din momentul preluării mandatului său în vară, urmează întâlniri în weekend cu aliații NATO pentru a-i informa despre discuțiile de la Casa Albă.

The Guardian mai menționează că ministrul britanic de externe, David Lammy, și omologul său american, Antony Blinken, nu ar fi vizitat Kievul miercuri dacă nu ar fi aprobat utilizarea rachetelor occidentale de către Ucraina în Rusia. Decizia nu va fi anunțată public pentru a evita interpretările provocatoare din partea Moscovei.

Antony Blinken a declarat că SUA lucrează „de urgență” pentru a răspunde cererilor Ucrainei. În timpul vizitei sale la Kiev, alături de David Lammy, acesta s-a întâlnit cu noul omolog ucrainean, Andrii Sîbiha, și cu președintele Volodimir Zelenski.

Presa americană a subliniat necesitatea unui „plan B” și a menționat posibilitatea ca SUA să permită utilizarea rachetelor ATACMS împotriva pozițiilor rusești. Joe Biden a confirmat că administrația de la Washington „lucrează acum la acest lucru”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Luând cuvântul la Kiev, David Lammy a precizat la rândul lui că transferul de rachete din Iran spre Rusia a schimbat gândirea strategică la Londra și la Washington. Moscova și Teheranul se dedau unei „escaladări periculoase”, a avertizat el.

„Factorul de escaladare este Putin. Putin a escaladat cu transportul de rachete din Iran. Vedem o nouă axă a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord”, a afirmat Lammy, îndemnând China să se îndepărteze de „acest grup de renegați”.

Articolul Londra va permite folosirea rachetelor Storm Shadow pe teritoriul Rusiei: „Un răspuns la escaladarea lui Putin” apare prima dată în Realitatea.md.