Sari la conținut

Patru baraje construite ilegal pe râul Botna au fost demolate. Ministrul Mediului: Nu vom admite abuzuri

  • de

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a efectuat vineri o vizită în localitatea Costești, raionul Ialoveni, unde au fost demolate patru baraje construite ilegal pe cursul râului Botna. Acțiunea a fost inițiată în urma numeroaselor sesizări primite de la cetățeni.

Localnicii din satele Răzeni, Zîmbreni, Horești, Gangura, Alexandrovca, Pervomaisc, Cîrnățenii Noi, Zaim, Căușeni, Plop-Știubei și Chircăiești au raportat Ministerului Mediului că barajele ilegale au dus la scăderea nivelului apei, afectând resursele de apă necesare pentru adăparea animalelor și alimentarea fântânilor. În unele cazuri, fântânile au secat complet.

„Vom munci pentru a asigura acces egal la resursele de apă pentru toți locuitorii. Nu vom admite abuzuri și agravarea situației. La fel de grav este faptul că barajele ilegale cauzează și micșorarea albiilor râurilor, ceea ce duce la pierderea și înămolirea izvoarelor. Vor fi necesare milioane de lei pentru decolmatări astfel ca râurile să revină la starea inițială”, a declarat ministrul Lazarencu.

Ministerul Mediului a reamintit că, începând cu 7 septembrie, au intrat în vigoare noile modificări la Codul Penal, care prevăd sancțiuni mai aspre pentru cei care construiesc ilegal baraje sau modifică cursul natural al râurilor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Persoanele fizice riscă amenzi între 32.500 și 47.500 lei sau închisoare de până la 3 ani, iar persoanele juridice pot fi amendate cu sume între 100.000 și 200.000 lei.

Ministerul îndeamnă cetățenii să raporteze orice activitate ilegală ce ar putea pune în pericol resursele naturale ale țării. Autoritățile vor continua monitorizarea strictă a cursurilor râurilor și vor colabora cu autoritățile locale pentru a preveni și remedia astfel de situații în viitor.

Articolul Patru baraje construite ilegal pe râul Botna au fost demolate. Ministrul Mediului: Nu vom admite abuzuri apare prima dată în Realitatea.md.