Sari la conținut

Mai mulți agricultori din Moldova au ieșit la protest: „Măsurile adoptate de autorități nu sunt eficiente”

  • de

Mai mulți agricultori din sudul Moldovei protestează astăzi, 17 septembrie, în regiunile țării, exprimându-și nemulțumirea față de măsurile adoptate de autorități, care, deși prezentate ca fiind în sprijinul sectorului agricol, nu soluționează problemele grave cu care se confruntă agricultorii.

Asociația Forța Fermierilor, inițiatoarea protestelor, a declarat că absolut toate măsurile implementate recent de Guvern și Parlament au fost adoptate sub presiunea cerințelor asociației, însă forma și conținutul acestora sunt ineficiente.

„Cele două măsuri anunțate recent: Regulamentul de distribuire a ajutorului de 100 milioane lei, cât și Legea Specială în legătura cu seceta din 2024 au fost elaborate fără agricultori, doar după bunul plac al autorităților. Absolut nici o propunere înaintată de Asociație nu a fost luată în considerare.

Este foarte important ca societatea să cunoască că Legea votată vineri de Parlament, deși anunță suspendarea pe 6 luni a datoriilor, de această lege doar o mică parte din agricultori, cu aproximație 20%, vor avea aceste datorii suspendate. Iar imediat după expirarea acestui termen și acești agricultori pot fi executați și trimiși în insolvență.

Motivul este că în primăvară când expiră termenul de 6 luni agricultorul nu va avea bani să se achite datoriile. Toți agricultorii cred unanim că statul crează condiții ca să falimenteze mai întâi agricultorii care nu cad sub condițiile acestei Legi Speciale, ca după 6 luni să fie falimentați și ceilalți 20%.

Din acest motiv Asociația Forța Fermierilor anunță principala revendicare: Președintele țării să întoarcă astăzi legea înapoi în Parlament ca la fel în regim de urgență această lege să fie modificată după cerințele Asociației Forța Fermierilor”, se arată în mesajul Asociației.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că anterior, Asociația Forța Fermierilor a declarat că agricultorii sunt nemulțumiți de cele 100 milioane de lei alocate de Guvern.

Agricultorii, nemulțumiți de cele 100 milioane lei alocate de Guvern. Spun că vor începe protestele

Articolul Mai mulți agricultori din Moldova au ieșit la protest: „Măsurile adoptate de autorități nu sunt eficiente” apare prima dată în Realitatea.md.