Sari la conținut

BANI.MD Moldova invadează Europa cu țigări de contrabandă. Locul doi după Belarus

  • de

În 2023, volumul de țigări albe ilicite a crescut cu 0,6%, ajungând la 8,9 miliarde, prima creștere din ultimii ani. Creșterea a fost determinată de țigările fără etichetare specifică unei țări, care au crescut cu 3,9%, totalizând 5,4 miliarde. Aceste țigări reprezintă 10,3% din consumul total ilicit, față de 10,2% în 2022, arată studiul KPMG , transmite bani.md.

Deși volumul țigărilor ilicite cu origini cunoscute a scăzut cu 0,2 miliarde, ajungând la 3,5 miliarde de țigări (6,7% din consumul ilicit total), Belarus continuă să fie cea mai mare sursă, deși cu o diminuare a volumelor. Scăderea din Belarus a fost compensată de creșterea fluxurilor de țigări ilicite din Moldova, Kosovo și Italia.

Piețele cu cele mai mari cote de Illicit Whites din consumul total sunt localizate în Europa de Est, în apropierea unor piețe sursă precum Belarus, Moldova și Kosovo. Cele mai mari fluxuri de Illicit Whites au fost înregistrate în Franța, Grecia, Polonia, România și Marea Britanie, aceste cinci piețe reprezentând peste jumătate din totalul fluxurilor de țigări ilicite identificate în studiu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, contribuind cu 0,1 miliarde de țigări la acest fenomen. În același timp, scăderi importante au fost observate în Polonia (-0,3 miliarde de țigări), Ungaria (-0,2 miliarde) și Spania (-0,2 miliarde).

Articolul BANI.MD Moldova invadează Europa cu țigări de contrabandă. Locul doi după Belarus apare prima dată în Realitatea.md.