Sari la conținut

Zaharova își bagă nasul în prezidențialele din Moldova: Tună și fulgeră că în Rusia se deschid doar 5 secții de votare

  • de

Maria Zaharova a făcut noi declarații vizibil manipulatorii, cu referire la alegerile din Republica Moldova. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse este nemulțumită că în Rusia se deschid doar cinci secții de votare. 

Funcționara face referire la datele înregistrării prealabile și susține că în Federația Rusă și-au exprimat intenția de a vota circa 8000 de conaționali, iar în Italia doar aproximativ 2500, conform TASS. Zaharova face referire la datele înregistrării prealabile în anul 2024, nu și cele referitoare la numărul de moldoveni stabiliți în cele două țări.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Constrângerea drepturilor alegătorilor moldoveni în Rusia s-a făcut sub pretext exagerat. (…) Partea rusă și-a exprimat disponibilitatea de a acorda toată asistența necesară în organizarea votului pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în țara noastră nu au fost niciodată probleme cu asigurarea siguranței. (…) Observăm că, de fapt, Chișinău privează diaspora moldovenească din țara noastră de posibilitatea de a vorbi despre cele mai importante probleme din viața țării sale. Este o încălcare flagrantă a drepturilor omului și a normelor democrației.

În Rusia, unde, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Moldovei, s-au înscris peste 8000 de alegători, dar se deschid doar cinci secții de votare, iar în Italia, unde mai puțin de 2500 de cetățeni și-au exprimat dorința de a vota – 60. 17 secții de votare vor fi deschise în Marea Britanie, iar în SUA şi România – câte 16. Acest lucru nu poate fi văzut decât ca o manifestare a fricii regimului aflat la conducere”, a spus Zaharova.

Autoritățile din Republica Moldova nu au comentat deocamdată afirmațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

Precizăm că, peste hotarele Republicii Moldova urmează să fie deschise 234 de secții de votare la alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE, desfășurate concomitent pe 20 octombrie 2024.

 

Important pentru moldovenii din străinătate! LISTA țărilor și orașelor unde se deschid secții de votare pe 20 octombrie

 

Articolul Zaharova își bagă nasul în prezidențialele din Moldova: Tună și fulgeră că în Rusia se deschid doar 5 secții de votare apare prima dată în Realitatea.md.